El Govern manté el seu enroc fiscal en la última oferta a la CUP pels pressupostos
El Govern ha lliurat aquest dilluns a la CUP la seva última proposta d'acord per aconseguir el 'sí' dels anticapitalistes als pressupostos pel 2017. Com es preveia, l'Executiu ha mantingut el seu enroc en fiscalitat i no ha tocat l'IRPF ni els impostos de Patrimoni ni de Successions. La CUP ha introduït al Parlament esmenes per recaptar 500 milions d'euros gravant més les rendes altes a través d'aquests tres impostos. Les assemblees de la CUP debatran la proposta del Govern aquesta setmana i aquest dissabte faran pública la decisió.
Si en fiscalitat no s'han acostat posicions, l'Executiu sí que ha accedit a algunes de les reclamacions dels sindicats de professors que la CUP li havia demanat considerar. Tal com va avançar El Diari de l'Educació, es redueix una hora lectiva als mestres i professors, cosa que comportarà una despesa de 111,6 milions per contractar personal nou. A més, es destinaran 28,4 milions més per incorporar personal de reforç. Els sindicats, que han convocat una vaga pel 9 de febrer, demanaven que es reduïssin dues hores lectives.
D'altra banda, el Govern ha proposat, tal com havia demanat la CUP, crear un fons de 45 milions d'euros per finançar el 2017 la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), una prestació que es troba encallada al Parlament. Segons el comunicat del departament d'Economia, un cop s'aprovi, els actuals beneficiaris de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) passaran a rebre la nova RGC. En conjunt, es destinarien 253 milions per a la RGC i 35 milions per a polítiques d'inserció associades a la RMI.
“Estem satisfets del nivell de debat i negociació d'aquestes setmanes”, ha afirmat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, que s'ha mostrat “optimista” que la CUP donarà el 'sí' als comptes.
Impost sobre emissions de CO2
A més dels nous impostos previstos pel Govern en la llei d'acompanyament per recaptar 180 milions més, en el document enviat a la CUP també es contempla crear un nou impost mediambiental. En concret, gravaria les emissions de CO2 dels vehicles i recaptaria 77 milions un cop implantat per complet.
Respecte als vuit impostos nous que la CUP va demanar incloure en la llei d'acompanyament d'aquest any, Economia ha indicat que es debatran en el marc de la llei del canvi climàtic que s'està tramitant al Parlament –per tant, no formen part de l'oferta pel pressupost d'aquest any. El mateix per l'impost sobre els béns de luxe reclamat per la CUP, que es debatrà al Parlament si s'aproven els comptes.
Altres cops d'ullet a les assemblees cupaires que llança el Govern són els compromisos per fer una auditoria sobre els dos projectes d'infraestructures catalanes que acumulen més sobrecostos: la Línia 9 del metro i el canal Segarra-Garrigues. I també la creació d'un banc públic de terres “per garantir l'aprofitament dels sòls no urbanitzables”.
Així mateix, el Govern ha acceptat a mitges els fons de despesa interdepartamental proposats per la CUP. I és que l'Executiu ha accedit a crear nou dels deu fons, però no ha inclòs en la seva oferta el més ambiciós pressupostàriament per revertir externalitzacions de serveis públics, al qual els anticapitalistes volien dedicar tot l'excedent de crèdit de 2016.
La resta de fons si que està en l'oferta: fons per la RGC, educació, habitatge, cooperació, patrimoni natural, canvi climàtic, formació de funcionaris en igualtat de gènere, de lluita contra la corrupció i l'evasió fiscal i foment de l'economia cooperativa. Es finançarien mitjançant impostos o baixes en altres partides pressupostàries, que Munté no ha concretat.