Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junqueras demana a la CUP que deixi tramitar els comptes perquè els grups proposin canvis

Puigdemont i Junqueras

Oriol Solé Altimira

Jornada de negociació entre el Govern i la CUP per salvar els pressupostos de la Generalitat del 2016. El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha confiat que la CUP retiri la seva esmena a la totalitat perquè, ja una vegada al tràmit parlamentari, tots els grups polítics formulin els canvis que considerin oportuns, començant per la fiscalitat. La data límit s'acosta: el 8 de juny la cambra vota les esmenes a la totalitat i aquest dimecres la CUP ha reiterat que el projecte de pressupostos que va presentar Junqueras resultava insuficient i que la seva opció era tornar els comptes al Govern.

Al llarg d'aquest dijous, Economia enviarà a la CUP un document amb algunes propostes. Junqueras ha remarcat que de la negociació amb la CUP es podrien incloure alguns impostos catalans anul·lats pel Constitucional però “sempre en la llei d'acompanyament”, això és, sense cap partida en l'apartat d'ingressos dels comptes. “No hi ha cap partida en els pressupostos subjecta a negociació política”, ha afegit el vicepresident.

Entre els punts de desencontre es manté l'objectiu de dèficit del 0,7% -el Govern en bloc demana que els pressupostos incloguin el seu compliment, mentre que per a la CUP és un dels punts a “desobeir”. Les postures també es troben allunyades en matèria de fiscalitat: Convergència es nega a un augment de l'IRPF als rics i l'impost de patrimoni, tal com demana la CUP, mentre que ERC, per boca de Junqueras, ha tornat a demanar que el debati al Parlament.

En aquest sentit, Junqueras ha recordat que té un mandat parlamentari per estudiar una fiscalitat més progressiva, i que si la CUP permet tramitar els comptes dels grups podrien aprofundir en les seves propostes a través d'esmenes als comptes. “Estem en una fase de caràcter deliberatiu, no resolutiu”, ha afirmat Junqueras, que ha demanat a la CUP que no impedeixi la seva tramitació “per qualitat democràtica”.

Etiquetas
stats