Junqueras presenta uns pressupostos més socials davant d'una negociació “complexa” amb la CUP
Els primers pressupostos d'Oriol Junqueras com a vicepresident i conseller d'Economia han portat un augment moderat de la despesa social que, si bé canvia la tendència dels últims anys, encara no compensa les retallades que va efectuar la Generalitat durant la recessió. N'hi haurà prou per què el Govern aconsegueixi el suport de la CUP als comptes? El vicepresident i conseller d'Economia i Oriol Junqueras, ha reconegut que s'exposa a una negociació “complexa” i “apassionant” amb els anticapitalistes. Per intentar convèncer la CUP, Junqueras ha recordat que si els comptes no s'aproven, l'augment de 875 milions de despesa social no es podrà aplicar.
Els comptes preveuen un increment del 5,3% de la despesa social gràcies a la millora dels ingressos i la reducció dels interessos de deute. No obstant això, el conjunt de la despesa augmenta només un 1,5%. El Govern compta amb que la CUP doni suport als comptes, encara que les negociacions han començat amb mal peu: la diputada cupaire Eulàlia Reguant s'ha absentat de la reunió amb Junqueras i els altres portaveus dels grups en protesta per l'actuació dels Mossos d'Esquadra aquest dilluns al barri de Gràcia.
“Res del que ha passat aquest cap de setmana ha afectat les converses”, ha dit Oriol Junqueras sobre la decisió de l'Assemblea de la CUP de “deslliurar-se” del pacte de Junts pel Sí.
L'expansió prevista encara no permet revertir completament la tisorada del 15% en la despesa social que van executar i van consolidar els dos executius de Mas. Així, en conjunt, la despesa en Salut, Ensenyament i Serveis Socials és un 7% menor en comparació amb l'any 2010.
En conjunt, els comptes compleixen amb l'objectiu de dèficit del 0,7% imposat per Hisenda aquest any sense partides en els ingressos subjectes a la negociació política amb l'Estat, tal com era habitual en l'etapa de Mas-Colell al capdavant d'Economia.
La CUP havia exigit “desobediència” al Govern en aquest àmbit, així com la reversió d'algunes privatitzacions que no estan incloses en els comptes. Tampoc inclouen modificacions per fer més progressius impostos com l'IRPF o successions i donacions. “Hi ha marge per estudiar el que el Parlament vulgui estudiar”, ha dit Junqueras sobre l'impost sobre la renda, sense més concreció, i ha afegit que les conseqüències d'una hipotètica modificació es notarien en 2019.
Els comptes tampoc recullen la demanda de la CUP de tornar Aigües Ter-Llobregat a mans públics en no incloure una provisió en el cas que el Suprem tombi definitivament la privatització. La Generalitat es juga uns 300 milions d'euros que va ingressar el 2012.