Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El control de la privatitzada ATLL permet a Acciona guanyar un 17% més al primer trimestre

Instal·lacions d'ATLL

Oriol Solé Altimira

La privatització més gran de la història de la Generalitat ha resultat fonamental a Acciona per obtenir beneficis de 49 milions d'euros en el primer trimestre del 2016, un 17,4% més que l'any passat, segons ha comunicat la companyia aquest dijous. Mentre que les divisions d'energia i construcció de la companyia disminueixen la seva facturació, l'àrea d'aigües l'augmenta un 83% gràcies al fet que Acciona ha doblat la seva participació a Aigües Ter-Llobregat (ATLL) des de gener d'aquest any.

Acciona ja posseïa des del 2012 un 39% d'Aigües Ter-Llobregat, que la Generalitat va privatitzar a canvi de 1.000 milions d'euros, però la multinacional espanyola ha pres el control de la concessionària d'aigües després de comprar al banc d'inversió brasiler BTG Pactual seva participació a l'empresa per 74 milions.

BTG Pactual va posar a la venda el desembre del 2015 la seva participació a ATLL causa de l'escàndol de corrupció que va portar a la presó acusat de suborn al màxim executiu del banc, André Esteves. Acciona, a dia d'avui, controla el 78% de l'empresa d'aigua responsable de proveir els dipòsits d'aigua dels quals depenen 4,5 milions de catalans. La resta d'ATLL està en mans dels vehicles d'inversió de les famílies catalanes Rodés i Godia.

Gràcies a la seva consolidació a ATLL, la divisió d'aigua d'Acciona gairebé dobla la seva facturació fins als 163 milions d'euros en el primer trimestre. Per contra, Acciona ha patit una baixada d'ingressos en les seves divisions d'energia (-10,2%, fins a 573 milions), a causa de la caiguda dels preus majoristes de l'electricitat; així com en la seva àrea de construcció: un 20% menys fins als 427 milions.

El negoci de l'aigua és molt rendible per les companyies. De fet, la concessionària que gestiona ATLL va registrar beneficis de 35 milions d'euros els dos primers anys de concessió. Pel mateix motiu, el control d'Acciona sobre ATLL es troba discutit des del moment immediatament posterior a signar el contracte de privatització.

El 2 de gener del 2013, un dia després que el consorci encapçalat per Acciona comencés a gestionar l'empresa d'aigües, l'Organisme Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) va excloure a Acciona de l'adjudicació d'ATLL. Agbar, l'empresa que competia amb Acciona per ATLL, va acabar portant el cas als tribunals i el juny passat el TSJC va declarar nul tot el concurs. Pels partits d'esquerra aquesta sentència obre la porta a la tornada d'ATLL al control públic. El cas ha acabat al Tribunal Suprem.

La gestió privada d'ATLL ha rebut una multa de 4 milions de la Generalitat, ja que Acciona va contractar les seves filials per dur a terme treballs de manteniment de la xarxa sense la preceptiva autorització del govern català.

Etiquetas
stats