Els treballadors de TV3 no se'n sabien avenir. Durant el matí de dimecres, 10 d'octubre, un grup de persones de paisà que s'ha identificat com a Mossos d'Esquadra han irromput a les dependències de Sant Joan Despí i han fet un escorcoll a diversos serveis de l'àmbit tecnològic de la televisió de Catalunya.
“Duien aparells i cables i han sorprès molt la gent, perquè no és normal veure un grup així voltant per la casa”, explica un testimoni ocular de l'actuació policial. L'expectació entre la plantilla ha estat gran, tant que la direcció de Televisió de Catalunya ha hagut d'informar de manera extraoficial als representants dels treballadors. Uns i altres sembla que han fet un pacte de silenci perquè la resposta a la demanda d'informació era que el cas està sota secret de sumari.
Tot i les precaucions oficials aviat s'han sabut detalls del cas que duia els investigadors a la seu del mitjà de comunicació públic. A finals d'agost de 2012 s'hauria produït un atac als sistemes informàtics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). De resultes d'aquesta acció algú hauria tingut accés a les dades de tots els salaris de Televisió de Catalunya i també de les emissores de ràdio de la Generalitat. Un temps després aquesta informació s'hauria escampat en forma de correus electrònics enviats des de l'adreça del president del consell de govern de la CCMA, Brauli Duart. El directiu va desmentir que ell hagés fet l'enviament. Com a conseqüència d'aquell fet la CCMA va presentar una denuncia i fins ara no se n'havia conegut res més.
La informació mostrava els salaris i complements cobrats per tots els treballadors dels mitjans públics i també feia un càlcul del cost que suposaria el seu acomiadament. Això va ser justificat per Duart com un estudi que es realitza d'any en any.
Pacte de silenci
Tot i l'interès a posar sordina al cas, ha transcendit que la policia hauria localitzar la persona a la que presumptament es fa responsable del robatori de les dades i la seva posterior difusió, per la qual cosa hauria d'haver entrat al correu corporatiu de Duart i també del director de TV3, Eugeni Sallent. La situació del treballador no era fins a primera hora de la tarda de dimecres la de detingut, encara que podria estar subjecte a una altra figura legal que no fos exactament aquesta. Tanmateix, els treballadors de TV3 han vist que estava detingut. Les mateixes fonts indiquen que la persona no seria un informàtic si no un operari d'un altre servei amb coneixements sobre xarxes i telecomunicacions.
En confirmar-se la detenció del treballador el comitè d'empresa ha emès un comunicat en què reclama la presumpció d'innocència per a una persona de la que es desconeix oficialment els carrecs que se lli imputen. Els companys del detingut afegeixen que la presumpció d'innocència és posició més addient mentre les investigacions no confirmin o descartin les imputacions que li fa la policia.
Campanya de descrèdit
Fonts laborals consultades per CatalunyaPlural han emmarcat el fet ara en investigació en la tensió que s'ha viscut a la ràdio i la televisió públiques de Catalunya aquest any i mig passat. En aquest sentit el cas de les filtracions es va debatre al si dels comitès d'empresa sense que en sortís una posició comuna. Una de les hipòtesis que en aquell moment es va contemplar va ser vincular la sortida d'informació amb la campanya que en la seva opinió hi havia per criminalitzar els salaris dels treballadors de l'ens. En aquest sentit es va arribar a parlar d'autofiltració. No obstant, dels correus fraudulentament escampats també es deduïa que hi havia sous de directius amb uns imports molt acostats al del President de la Generalitat, que el 2012 va cobrar oficialment 144.000 euros, mentre que, segons les dades ja difoses oficialment per la CCMA, el mateix any, el president del consell de govern de la CCMA, Brauli Duart, hauria cobrar poc més de 129.000 euros. Però, el 2008 existien a la cúpula de la Corporació la figura del President i la del director, el primer hauria cobrat llavors gairebé 129.000 euros i el director general 250.000. Ara la figura del director general és assumida pel president de la corporació.