La vaga de l'empresa de repartiment Unipost ha complert cinc dies. Si res no canvia el 2 de gener es farà la sisena jornada d'aturada convocada per CGT i CCOO després que la majoria dels treballadors votessin contra la proposta empresarial de reconversió. Tot i que el seguiment de la vaga ha estat més intens a Barcelona i Madrid que a la resta de l'Estat, els efectes ja es noten. Segons el sindicats convocants, als magatzems de la societat s'hi podrien estar acumulant fins a 9 milions d'objectes postals.
El pla rebutjat pels treballadors fins ara suposa l'acomiadament de 425 dels 2.485 treballadors que té la societat. A més, la direcció plantejava una reducció salarial del 10% i l'aplicació a la resta de la plantilla un expedient de regulació temporal d'ocupació de 120 dies.
La incidència més gran de la vaga se centra a Catalunya, amb Barcelona com a centre líder, i al centre de classificació de Majadahonda, a Madrid. En aquest punt l'acumulació de feina sumada a la incorporació de nous treballadors a la vaga ha produït situacions límit com que s'haguessin d'aturar les màquines de classificació, segons fonts laborals.
A Barcelona, un dels clients més afectats per la paralització del repartiment és la Diputació provincial. En especial la vaga suposa retards en els lliuraments de certificats. La paralització, ni que sigui només en zones concretes de l'Estat incrementa les queixes d'empreses i particulars, que han arribat a amenaçar amb canviar de proveïdor.
La vaga genera també topades puntuals, com la que denuncia el sindicat, que afirma que l'empresa substitueix treballadors en vaga per contractats temporals.
La principal accionista d'Unipost, que a mes del 2.485 treballadors directes té 2.000 empleats més vinculats amb empreses franquiciades, és la família Raventós, que també és propietària de les vinyes de Codorniu. El segon accionista de la societat és el grup Deusche Post, amb gairebé un 37% del capital.
La situació de liquiditat d'Unipost és delicada. Fa tres anys que l'empresa aplica mesures d'austeritat que recauen especialment en la plantilla, que ha vist es posaven en marxa diversos plans per reduir costos. I d'això fa tres anys. Per contra, els sindicats han plantejat diverses vegades que els accionistes aportin més capital, sense obtenir cap resultat.
La falta de fons ha suposat que els treballadors no hagin cobrat del tot la paga extra de l'estiu. A més, la companyia ha convocat al comitè intercentres a una reunió de la que ha descartat parlar de la vaga i extraoficialment ha avançat que parlarà de la situació financera. En aquest sentit, molts treballadors temen que en l'encontre se'ls comuniqui un fraccionament de la paga de desembre.
De fet la precipitació de la vaga ha estat afavorida pel fet que molts treballadors han vist com a poc a poc consumeixen els dies d'atur a que tindrien dret si l'empresa fa fallida, a conseqüència de l'aplicació de plans de reducció temporal d'ocupació.