Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les entitats es concentren per fer definitiu el tancament temporal del CIE de Barcelona

Concentració a la plaça Sant Jaume en contra la reobertura del CIE / SANDRA LÁZARO

Caralp Mariné

“Tancarem, tancarem els centres d’internament”. Amb aquest crit encetaven l’assemblea ciutadana els participants concentrats a la plaça Sant Jaume de Barcelona el divendres a la tarda. Les entitats, entre elles, Tanquem els CIEs, MigraStudium, SOS Racisme, Papers i Drets per Tothom i Stop Mare Nostrum han reunit a prop més d’un centenar de persones per discutir sobre possibles mobilitzacions a desenvolupar durant els propers tres mesos mentre el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca roman tancat. Les diverses accions van encaminades a evitar que el centre reobri les portes un cop finalitzi la seva rehabilitació el proper febrer, segons està previst.

El Ministeri de l'Interior informava fa poc més d’una setmana del tancament del CIE de la Zona Franca a Barcelona per dur a terme una sèrie de reformes, amb la previsió de reobrir-lo al febrer de 2016. La decisió arribava després de diversos autos del jutge de Barcelona que demanava una sèrie de reformes. 

“Els CIEs són una violació dels drets humans en si mateixos”, ha manifestant una de les portaveus que ha demanat que el centre de Barcelona no torni a obrir mai més les portes i que tanquin la resta de centres d’internament de tot l’estat. 

Marc Serra, un dels portaveus de la plataforma Tanquem el CIEs ha explicat que posaran en marxa una campanya per demanar a les ciutats que es proclamin lliures de centres d’internament d’estrangers, una iniciativa que presentaran a l’Ajuntament de Barcelona durant les properes setmanes i que espera que aprovin.

També insten al nou govern de la Generalitat a desobeir la llei d’estrangeria estatal i demanen que un dels eixos de sobirania sigui precisament desobeir aquesta llei. Per altre banda Serra ha explicat que tenen previst reunir-se amb els partits que es presenten a les eleccions del vint de desembre per demanar-los que es posicionin i que incloguin el tancament dels CIEs en els seus programes.

Entre les diverses idees que s’han discutit al llarg de l’assemblea ha sortit la d’ocupar el centre, i la d’organitzar una gran manifestació que intenti moure un alt nombre de ciutadans.

Per què tanca el CIE de Barcelona? 

El CIE de Barcelona, segons la informació del Ministeri de l’Interior, tanca les portes abans de novembre per dur a terme una sèrie de reformes i reobrirà al febrer de 2016.

Des de la plataforma Tanquem els CIEs atribueixen el tancament a una reacció del ministeri per la pressió de la ciutadania que segons ells arranca el gener de 2014 amb el primer auto del jutge de control del CIE de Barcelona que demanava eliminar les mampares que impedien el contacte físic entre interns i incorporar lavabos a dins del les cel·les, entre d'altres mesures.

Des d'aquesta plataforma expliquen que les queixes de diverses organitzacions de la societat civil, després de diverses visites al centre, són les que motivaven al jutge a demanar una sèrie de reformes. Com a exemple, expliquen que a meitats de juny van presentar una queixa en que denunciaven que algunes mesures imposades en el primer auto de gener encara no s'havien dut a terme. Això va impulsar un nou auto on a més el magistrat del jutjat d'instrucció numero 1 de Barcelona ordenava que es permetés la utilització de telèfons mòbils i que no es retires els rellotges als immigrants. El mateix auto també obligava a que es proporciones atenció sanitària a tots els interns independentment de que tinguin o no targeta sanitària.

Què passarà amb els interns?

Des de fa uns mesos aquest centre, i en previsió del tancament, ja no acollia l'internament de nous immigrants. Alguns dels interns que fins aquest moment estaven dins quedaran en llibertat. Seran aquells que ja han passat el termini màxim d'internament, que sortiran del centre però amb una ordre d’expulsió o bé aquells que finalment han aconseguit l’asil.

Des de Tanquem els CIEs recorden que més de la meitat dels interns són alliberats del centre però surten sense permís de residencia. “No els poden deportar però no regularitzen la seva situació”, denuncien des de la plataforma ciutadana.

La resta d'interns que no són posats en llibertat han estat traslladats a CIEs de València o Madrid, el que suposa, diuen des de Tanquem el CIEs, un “prejudici molt gran perquè vulnera el dret a l’assistència lletrada”, impossibilitant la comunicació entre l'advocat i l'intern, ja que el defensor no pot desplaçar-se a altres ciutats. 

Els desplaçaments també suposen un patiment afegit a les famílies de Catalunya que s'hauran de desplaçar per visitar el seu familiar, denuncia Serra. Precisament hi ha interns que abans de ser tancats al centre portaven anys al país i havien format les seves famílies, i d'altres havien vingut atrets per familiars seus que ja vivien aquí.

“Per nosaltres la solució no és el tancament del CIE de Barcelona sinó de tots els CIEs de l'estat”, diu Serra a Catalunya Plural.

Les entitats han convocat els ciutadans el proper dimarts a les 19 hores a la seu de SOS Racisme per acabar de desenvolupar les possibles accions a dur a terme durant aquests tres mesos i establir un calendari que permeti tancar el CIE de la Zona Franca de forma definitiva.

Etiquetas
stats