Ada Colau, primera alcaldessa de la història de Barcelona
Un saló del Consell de Cent ple ha estat testimoni aquest dissabte del nomenament de la primera dona alcaldessa de la història de Barcelona. Ada Colau s'ha convertit en la 119ª cap de l'ajuntament de la capital catalana, la 6a des del retorn de la democràcia, amb els 11 vots de Barcelona en Comú, els 5 d'ERC, 4 del PSC i un de la CUP-Capgirem, 21 en total. Colau ha agraït el nomenament “a la ciutadania, per haver fet possible l'impossible”, a les entitats socials presents, “imprescindibles” segons l'alcaldessa, i als nous regidors electes.
Trinitat Capdevilla, com a regidora no candidata a l'alcaldia de més edat, ha lliurat la vara de la ciutat a una Ada Colau a qui li tremolava la veu de l'emoció. Fora de l'ajuntament, a la plaça de Sant Jaume, milers de persones que seguien a través de pantalles gegants la cerimònia històrica, han esclatat al crit de “Sí se puede” quan Colau ha estat nomenada alcaldessa. El lema que la PAH va convertir en la sintonia de la lluita ciutadana contra els capítols més despietats de la crisi s'ha colat a l'ajuntament, alhora que la seva líder més destacada s'asseia per presidir el primer ple de la legislatura.
Ada Colau formarà govern en solitari, tot i que deixarà l'estructura oberta per a la possible futura incorporació d'ERC i PSC. El nou executiu municipal estarà dividit en 4 grans àrees, capitanejades per Gerardo Pisarello (Treball, Economia i Planificació estratègica), Laia Ortiz (Drets socials), Jaume Asens (Ciutadania, Participació i Transparència) i Janet Sanz (Ecologia, Urbanisme i Mobilitat).
“No confieu mai en què us representarem bé”
Ada Colau ha pronunciat en la seva investidura un discurs de gran contingut emotiu en què ha esmentat les lluites diverses de les quals es nodreix la candidatura de Barcelona a Comú. “El moviment feminista ens va ensenyar que l'autoritat es guanya, no s'imposa”, ha assegurat l'alcaldessa. “Per a nosaltres era molt important que fossin aquí tant les nostres autoritats política com les autoritats socials. Perquè aquells que defensen el bé comú en el dia a dia són realment els imprescindibles”, ha afegit. davant centenars d'entitats socials i veïnals de la ciutat, presents a la sala del Consell de Cent.
“En aquestes eleccions hi ha hagut un vot pel canvi, i aquest canvi es produirà. Però també hi ha hagut un vot per a les diferències, la pluralitat i els matisos”, ha indicat Colau. I, en aquesta línia, s'ha mostrat disposada a ser “l'alcaldessa de tots, dels 73 barris per igual”. També ha agraït a ERC, PSC i CUP el vot de confiança, un gest que des BComú recullen “amb humilitat”. I ha tingut temps per aparcar les diferències amb l'exalcalde Xavier Trias, a qui ha agraït la seva “dedicació” i del qual ha afirmat estar convençuda que “ha fet el que ha considerat millor per a la ciutat”. Un dels moments de més càrrega emotiva ha arribat al quart d'hora del discurs, quan Colau ha recordat a la lluitadora antifranquista Emilia Salvo, present a la sala, i a la històrica activista veïnal de la Barceloneta Emília Llorca, morta en 2009.
Ada Colau ha volgut mostrar-se més oberta que mai a la col·laboració amb tots els ciutadans, agents i grups polítics de Barcelona. “Som aquí perquè mai més hi hagi ciutadans de primera i de segona”, ha recalcat, però, alhora, ha demanat col·laboració en la tasca a tota la ciutadania de Barcelona. “Jo sola no sóc ningú”, ha insistit. “No és falsa modèstia, és una cosa que he après”, ha tancat la nova alcaldessa, deixant clara la necessitat del suport social i de la seva disposició a complir la màxima zapatista de “manar obeint”. Així les coses, Colau ha reclamat als barcelonins: “No confieu mai en què us representarem bé. Feu-nos fora si no fem el que hem promès”.