Arrimadas vol ser l'Artur Mas de 'Junts pel No'
Repetir moltes vegades una cosa és el primer pas perquè sembli real. Aquesta és l'aposta de Ciutadans i Inés Arrimadas, qui encara la seva campanya presentant-se com la futura presidenta de totes aquelles forces que no estan a favor de la independència, Catalunya Sí que es Pot inclosa.
Per fer-ho han bastit un discurs premeditadament en positiu carregat de crítica implícita al bloc sobiranista i que erigeix la seva candidata com a real i única alternativa a la presidència d'Artur Mas. “Estem preparats per liderar l'alternativa política de Catalunya” ha dit Arrimadas a la cinquantena de militants que s'han acostat a l'Hotel Catalonia per assistir a l'acte d'inici de campanya.
La candidata de C's ha aparegut en tot moment acompanyada d'Albert Rivera. Com ja va passar a les municipals amb els candidats locals, compartiran el protagonisme als cartells de campanya. C's aprofitarà el ganxo de Rivera per suplir el desconeixement d'Arrimadas per part dels votants, però també per no perdre pistonada en el que, els partits amb aspiracions estatals, volen convertir en un tast de les eleccions al Congrés. Si Ciutadans quedés per davant de Catalunya Sí Que Es Pot, sortiria en una situació de força davant de Podem a escala estatal.
Els líders estatals seran molt presents a la campanya, dimecres va ser el torn de Pablo Iglesias i avui Rivera no ha perdut l'ocasió: “estic convençut que la majoria d'espanyols, si poguessin, estaria amb nosaltres”, durant el seu parlament -que, a tall de curiositat, s'ha allargat més que el d'Arrimadas-. Que el punt de mira de C's va més enllà de Catalunya és evident i que les intervencions dels dos candidats hagin estat completament en castellà ho constata.
El seu discurs, però, no va dirigit a un públic castellanoparlant, sinó a situar-se en la centralitat del tauler polític. “Ens vota gent que abans votava CiU, PSC o PP” ha dit Arrimadas, qui des de fa dies dóna per fet un pacte amb PSC i PP. Tanmateix, avui les seves declaracions també incloïen al pacte, de manera implícita, a Catalunya Sí Que Es Pot.
Albirar aquesta possible aliança post-electoral -que segons les darreres enquestes no aconseguiria sumar una majoria suficient- suposarà un important joc d'equilibrisme per part de la candidata de Ciutadans. Li cal força per consolidar-se com l'alternativa indiscutible al sobiranisme -el CIS només els dóna un diputat de marge amb CSQEP- i, per tant, desgastar els competidors del bloc no independentista. Forjar un hipotètic 'Junts pel No' passa, doncs, per debilitar aquests partits sense generar tensions que puguin dificultar futurs pactes.
L'altre espai d'on Ciutadans aspira a recollir vots és del nínxol de votants que tradicionalment vota a les eleccions espanyoles però s'absté a les catalanes.“Si participem podem guanyar. Qui es quedi a casa el 27-S vota a Artur Mas” ha dit Rivera, qui després ha remarcat la necessitat de mobilitzar aquest votant per aconseguir “que Catalunya segueixi essent Espanya i que Espanya torni a ser un gran país de la Unió Europea”.
Però, malgrat voler competir per la centralitat del tauler polític, Ciutadans no ha deixat del tot enrere els punts de contacte amb l'extrema dreta. A l'acte d'aquest dimecres, entre la militància s'hi ha pogut veure Juan Carlos Serrano Gil, coordinador de Plataforma per Catalunya al Maresme fins que Anglada va deixar el partit i número 13 a les llistes de C's a Vilassar de Mar les darreres eleccions municipals. Els pecats del passat persegueixen els nous Ciutadans.