Barcelona en Comú serà la primera candidatura que sotmetrà els consellers de districte a primàries obertes
Barcelona En Comú, la candidatura de confluència que agrupa fins a cinc moviments i partits de la capital catalana, vol ser pionera en l'obertura de l'Ajuntament a la ciutadania. Segons el seu reglament de primàries, fet públic aquest divendres, la formació sotmetrà per primera vegada l'elecció d'alguns dels consellers de districte a primàries obertes, mitjançant les quals els veïns i veïnes podran decidir amb vot directe representants de l'últim nivell de descentralització municipal que seran nomenats per Barcelona En Comú. A més, la candidatura deixarà en mans dels participants en les primàries l'elecció i priorització de les primeres 40 mesures del programa de govern.
L'elecció de consellers de districte en primàries obertes ve a recollir una de les demandes històriques del moviment veïnal de la ciutat, que reclama poder triar de forma directa tant els consellers com els regidors. “El problema és que la legislació de les eleccions municipals és estatal, i no contempla aquesta possibilitat. Una opció per fer-ho seria celebrar processos participatius als districtes i que l'alcalde es comprometés a nomenar els regidors i consellers sortits d'aquí”, explica Lluís Rabell, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona. Barcelona En comú ha anunciat que incorporarà al seu programa l'exigència que tant els regidors com els consellers de districte siguin elegits de forma directa.
A Barcelona hi ha 10 consells per a cada un dels districtes de la ciutat, formats per diferent nombre de consellers i un regidor cadascun. Els regidors de districte, que ostenten més poder, són designats pel govern municipal, però el nomenament de consellers es decideix pels partits, en proporció als resultats obtinguts en cada districte.Fins ara, la majoria de partits triaven els consellers a dit, i podien o no anar a la llista de cada formació. Altres formacions, com ERC, sotmeten aquesta elecció a primàries internes, i la CUP-Capgirem Barcelona elegeix els seus consellers de districte mitjançant assemblees obertes als veins i veines.
Unes primàries amb tres urnes
Tal com recull el reglament de primàries de Barcelona En Comú, les primàries triaran tres coses diferents, de manera que es duran a terme amb tres urnes. La primera urna estarà destinada a recollir les 12 mesures que cada votant vulgui prioritzar en l'acció de govern de la formació. Les 40 mesures més repetides en els vots s'introduiran al programa de Barcelona A Comú de forma prioritària.
La resta d'urnes serviran per confeccionar la llista. A la segona es triarà el cap de llista al costat del seu equip, elegit en bloc mitjançant llista tancada. La tercera urna decidirà els 10 llocs reservats per consellers de districte, un per cada districte. La llista es completarà fins a arribar a 41 amb persones referents dels eixos temàtics.
En les primàries podrà participar-hi qualsevol resident de Barcelona de més de 16 anys que s'hagi inscrit al web. La votació es realitzarà tant en taules presencials als barris com a via web, entre els dies 7 i 12 de març. El dia 13 del mateix mes es donaran a conèixer els resultats.
Les candidatures que vulguin presentar-se per encapçalar la llista i competir en el procés de primàries han d'estar avalades per dues de les formacions que componen la confluència i tindran un límit de 100 euros per dur a terme la seva campanya.