El regidor de la CUP investigat per incitar a la sedició planta l'Audiència Nacional: “La desobediència és el camí”
El regidor de la CUP a Vic investigat per un presumpte delicte de sedició, Joan Coma, ha plantat el jutge de l'Audiència Nacional i no ha acudit a la declaració a què estava citat aquest dilluns. “Tenim davant nostre un estat demofòbic. Nosaltres hem arribat a la conclusió que la desobediència és el camí”, ha dit Coma en una roda de premsa, en què ha explicat la seva agenda del dia –reunió de la junta de portaveus i diverses comissions a l'Ajuntament– perquè “no ens amaguem”.
“No tenim res a amagar i ho tenim tot per guanyar”, ha conclòs Coma, que ha presentat davant del jutge de l'AN, Ismael Moreno (el mateix que va investigar el cas dels titellaires), l'article que ha publicat aquest dilluns a la premsa local de Vic on argumenta la seva decisió de no acudir a declarar. “No hi anem perquè ens sentim perseguits per les nostres idees polítiques, persecució impròpia d'un marc mínimament democràtic”, raona Coma a El 9 nou.
Diversos polítics han volgut donar suport a Coma a Vic. Per exemple, el tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Asens (BComú); el diputat de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Albano Dante (Podem); els líders parlamentaris de Junts pel Sí, Jordi Turull (PDECat) i Marta Rovira (ERC); així com els diputats de la CUP, Benet Salellas, Mireia Boya i Gabriela Serra. Aquest mateix dilluns, a les cinc de la tarda, s'ha convocat una concentració de suport al regidor a la plaça Major de Vic. A la protesta s'han sumat diverses entitats.
La Fiscalia de l'Audiència Nacional havia demanat que Coma declarés com a imputat –investigat, amb la nova denominació– per un delicte d'“incitació o provocació a la sedició”. Segons la Fiscalia, l'edil va encoratjar a desobeir les institucions espanyoles, com el Tribunal Constitucional, durant un ple de Vic que va aprovar donar suport a la declaració d'inici del procés d'independència del Parlament del 9 de novembre de l'any passat.
Coma ha acusat el partit d'extrema dreta de Josep Anglada, que compta amb representació al ple de Vic, de denunciar a la Guàrdia Civil les paraules que han desembocat en la seva causa judicial. “Hi ha una connexió entre l'extrema dreta i les clavegueres de l'Estat”, ha valorat Coma.
Vic va aprovar la moció de suport a la resolució independentista amb 16 vots a favor dels 21 regidors que componen el ple, corresponents a CiU, ERC i la CUP. En aquella sessió, Coma va reclamar “deixar de supeditar les decisions de les nostres institucions a les institucions espanyoles” i va instar a desobeir institucions espanyoles com el Tribunal Constitucional, tal com ho fa la declaració aprovada al Parlament i suspesa uns dies després pel mateix tribunal.
La Fiscalia considera que les paraules de Coma en el ple incitaven a “impedir fora de les vies legals l'aplicació de les lleis i el compliment de les resolucions dictades pel Tribunal Constitucional”. Afegeix que cal tenir en compte que Coma “és persona constituïda en autoritat” i que va realitzar les seves manifestacions de manera pública. Subratlla que en aquestes manifestacions Coma va cridar “expressament” a la desobediència a resolucions judicials i “es dóna un abast a les mateixes més enllà de les seves intencions”.