Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP denuncia la privatització oculta del Clínic des del 2009

Vista de l'Hospital Clínic de Barcelona en un moment en què es comença a parlar de la seva possible privatizació / Foto: Edu Bayer

Jordi Mumbrú

Barcelona —

La privatització de l’Hospital Clínic, que des de mitjans de setembre ha rebut un polèmic impuls amb l’anunci del tancament de 74 llits i la retallada en tres mesos de 17,5 milions d’euros, es va començar a gestar l’any 2009, quan el centre hospitalari va signar un acord de col·laboració amb l’empresa Capio Hospital General de Catalunya (actual IDC Salud), segons denuncia la CUP a la seva pàgina web. La formació també denuncia que el conseller delegat de l’Hospital Clínic en el moment de signar l’acord era Raimon Belenes, qui mesos després de ser destituït l’any 2011 va passar a ocupar el càrrec de director general d’Innovació del grup Capio. Segons la formació independentista, aquest fet demostra que la “cohabitació públic i privada dóna peu a situacions de portes giratòries com a via directa per a la corrupció”.

Tota aquesta informació ha arribat a mans de la CUP (i de tota la resta de formacions parlamentàries) gràcies a la documentació aportada durant la Comissió d’Investigació sobre la Gestió en l’Àmbit Sanitari i les relacions entre Sector Públic Sanitari i les Empreses que es va celebrar al Parlament el passat mes de maig. Segons fixa el reglament intern del Parlament, hi ha algunes informacions extretes de les comissions d'investigació que no es poden fer públiques, però els advocats de la CUP consideren que no és el cas. A més, la diputada Isabel Vallet, en declaracions a Catalunya Plural, ha recordat que el compromís de la CUP és fer públic “tota la informació que demostri un malbaratament dels recursos públics”.

La diputada Vallet denuncia l'escàndol que suposa que després que les retallades de la Generalitat en sanitat obliguin a l'Hospital Clínic a externalitzar part del seu servei (el més rentable) a l'Hospital del Sagrat Cor, gestionat per IDC Salud, se sàpiga que existeixen acords de col·laboració entre els dos centres des del 2009. “És una pràctica èticament reprobable i un presumpte delicte de tracte d'influències”, ha critica la diputada que ha confirmat que divendres ho posaran en mans de la fiscalia. Segons Vallet, entre les altes esferes de la sanitat, “existeixen unes 40 persones que van rotant entre la pública i la privada”. Com a exemples, Vallet ha recordat l'escàndol de l'Hospital de Sant Pau, el d'Innova i el del Consorci Hospitalari de la Selva i el Maresme. “Des que Boi Ruiz és conseller de Sanitat, aquest és el patró que s'està seguint”, ha lamentat.

El gran beneficiat de les retallades

IDC Salud, abans Capio, és el principal beneficiat de les retallades i privatitzacions de la sanitat pública que s’està aplicant a tot l’Estat, però especialment a les de Catalunya i a la Comunitat de Madrid. Les administracions tanquen llits dels hospitals públics i paguen als hospitals privats perquè atenguin els pacients. I IDC Salud és qui n'ha tret més profit. En molt poc temps, el grup s’ha convertit en un gegant dins del sector i també en el blanc dels col·lectius contraris a les retallades en sanitat. L'empresa va facturar-li a la Generalitat 127 milions durany l'any passat, el doble que durant el 2010, l'any en que Boi Ruiz va ser nomenat conseller de Sanitat.

Un cas més a la llista

La denuncia de la CUP aixeca novament moltes sospites en la relació entre la sanitat pública i les empreses privades que estan augmentant molt el seu volum de negoci gràcies a les privatitzacions. El conseller de Sanitat, Boi Ruiz, coneix molt bé les dues realitats, ja que abans de jurar el càrrec era el president de la patronal sanitària concertada Unió Catalana d’Hospitals. El conseller va haver dedeclarar durant la comissió parlamentària que investigava la relació entre elsector públic i el privat i va criticar “el mite de les portes giratòries”, així com qualsevol altra sospita d’irregularitats. Tot i així, les constants denúncies, que van des de l’escàndol de l’Hospital de Sant Pau fins a l’informe Crespo, de Lloret de Mar, semblen indicar tot el contrari. L’Oficina Antifrau ha demanat màxima atenció en aquest sistema de col·laboracions icada cop augmenta la sospita que, aprofitant les retallades en sanitat i lesconstants privatitzacions, s’estan cometent moltes irregularitats.

Etiquetas
stats