Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

El pacte entre CiU i ERC encongeix la unitat del procés sobiranista

La CUP i ICV-EUiA es desvinculen del pacte assolit per CiU i ERC

Arturo Puente

Barcelona —

Les entitats independentistes -Assemblea, Òminum i Associació de Municipis independentistes- reclamaven unitat als partits i la unitat s'ha acabat imposant. Això sí, només entre dos dels quatre grups que venien donant suport el procés sobiranista fins al 9N. El pacte assolit entre CiU i ERC deixa fora els partits més petits, Iniciativa, EUiA i la CUP, que aportaven prop d'una cinquena part de les forces del sobiranisme al Parlament. El full de ruta del procés ha passat d'un consens que reunia al 65% dels diputats a un pacte bipartit que compta amb el 53% de suports. La nova etapa concita més unitat, però a costa d'encongir-la.

L'acord subscrit entre els líders dels dos principals partits catalans se centra en l'estabilitat del Govern de CiU i deixa en l'aire els serrells sobre el procés independentista. Sobre això, cada partit té una posició pròpia. Mas va anunciar que les eleccions se celebrarien el 27 de setembre amb llistes separades de CiU i ERC, però abans es negociarà el full de ruta que ha de recollir les posicions de tots dos partits. Tant ERC com CiU volen presentar el 27-S com uns comicis en clau nacional, però en l'aire queda l'opció de com arribar a una secessió si l'independentisme obté majoria al Parlament.

ERC considera que, un cop celebrats els comicis, el Parlament ha de començar a elaborar un Constitució catalana. Si el text constitucional és aprovat en referèndum, la secessió hauria de declarar-se immediatament, segons el parer dels de Junqueras. Per contra, CDC ha mostrat la seva preferència perquè hi hagi un altre referèndum sobre l'assumpte específic de la secessió. En qualsevol dels dos casos, les opcions previstes pels partits a dia d'avui passen per una declaració unilateral d'independència sempre que s'aconsegueixin majories encara que, en el cas de CiU, mantenen oberta la possibilitat de negociar amb l'Estat “noves formes d'encaix”.

L'opció de la secessió immediata deixa fora les aspiracions tant d'ICV-EUiA com d'Unió. Els primers aposten per dur a terme un procés constituent en clau catalana, encara que rebutgen que els comicis del 27-S siguin unes plebiscitàries. Per la seva banda, Unió ha anunciat que només prendrà posició el debat independentista després de les municipals. La CUP, finalment, no descarta sumar-se al full de ruta independentista si les eleccions tenen efectivament un caràcter plebiscitari, però censuren l'acord com una cessió d'ERC al “xantatge” de Mas.

El pacte sobiranista es fa més petit després de l'acord entre ERC i CiU. “No ens interpel·la”, ha declarat el diputat de la CUP, Quim Arrufat. En la mateixa línia la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, denuncia la “subordinació” d'Esquerra al partit del president, i recalca que ERC renuncia a fer fora Trias l'Ajuntament de Barcelona, ja que Mas va anunciar un acord amb els republicans per “prioritzar” els pactes amb els nacionalistes després de les eleccions municipals.

Etiquetas
stats