El Constitucional suspèn la via unilateral del Parlament i adverteix penalment Forcadell
El Tribunal Constitucional (TC) ha suspès per unanimitat aquest dilluns les conclusions sobre el procés constituent català que Junts pel Sí i la CUP van aprovar dimecres passat i que obrien la porta a la via unilateral cap a la independència. L'Alt Tribunal també ha decidit advertir personalment la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de la seva responsabilitat, fins i tot penal, si ignora aquesta suspensió.
La suspensió de les conclusions sobre el procés constituent català era previsible, com també ho és la seva futura anul·lació, que es decretarà un cop s'analitzin les al·legacions que presentin els lletrats del Parlament. El Constitucional ha donat un termini de 20 dies al Parlament perquè presenti el recurs.
Amb la seva advertència a Forcadell i Puigdemont, el Constitucional ha complert amb un dels procediments que li va demanar divendres el Govern, però de moment no s'ha pronunciat directament sobre el més greu, que consistia a obrir la via penal contra la presidenta del Parlament. L'Executiu entén que al no aturar la votació de la resolució independentista, tal i com li havia reclamat el tribunal, Forcadell va desobeir el Constitucional.
El Constitucional ha respost a la petició més dura del Govern requerint a Forcadell, als altres membres de la Mesa del Parlament i al secretari general del Parlament –l'únic que no és un càrrec electe– perquè en 20 dies informin sobre el compliment de les sentències i advertències que el Govern central considera incomplertes. Si el Constitucional acaba per seguir les intencions de l'Executiu, Forcadell, la Mesa i el secretari s'exposen a la “eventual adopció”, assenyala el TC, de mesures coercitives que van des d'una multa a la suspensió temporal del seu càrrec, passant també per la consumació de la via penal.
El ple del TC s'ha reunit d'urgència aquest dilluns per abordar les peticions que li va formular el divendres el Govern central en un incident d'execució per respondre al “desacatament del Constitucional” del Parlament, en paraules de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. A més, l'Executiu interpreta el text de JxSí i CUP com un “veritable pla per aconseguir la secessió d'Espanya”.
L'Executiu va plantejar a l'Alt Tribunal que obrís la via penal contra Forcadell per no impedir el debat i votació de les conclusions sobre el procés constituent català. Així mateix, va sol·licitar al Constitucional que anul·lés del tot la resolució independentista i que advertís Forcadell, els membres de la Mesa, el secretari del Parlament, Puigdemont i els membres del Govern de les “conseqüències ”de desenvolupar el text aprovat. El Constitucional els advertirà a tots del seu “deure d'impedir” qualsevol iniciativa política que desenvolupi mesures o resolucions suspeses.
Gràcies a l'última reforma del Constitucional aprovada pel PP el 2015, els polítics independentistes advertits s'exposen a possibles sancions que van des d'una multa a al seva inhabilitació si incompleixen les resolucions del tribunal.
Els partits independentistes han tornat a criticar aquest dilluns l'actuació del Govern central abans que el Constitucional es pronunciés. El diputat i president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha considerat que el Govern espanyol persegueix Forcadell “saltant-se l'Estat de dret”. “El que et anul·len és un pensament polític”, ha afirmat.
Per la seva banda, la diputada de la CUP, Anna Gabriel, ha plantejat que una eventual inhabilitació de càrrecs públics a Catalunya per la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent seria “definitivament un punt de no retorn” a la falta de democràcia de l'Estat.