C's i PSC coincideixen davant la jutgessa en que la votació per la que Forcadell està investigada no es podia fer
Revés a la tesi de defensa de Carme Forcadell per part de Ciutadans i el PSC. El vicepresident segon del Parlament, José María Espejo Saavedra (C's), i el secretari segon de la Mesa, David Pérez (PSC), han declarat davant la jutgessa que la votació que Forcadell va permetre sobre el procés constituent català no podia fer-se, segons han informat fonts judicials.
Espejo Saavedra i Pérez han declarat com a testimonis davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la causa que investiga si Forcadell va desobeir al Constitucional quan va accedir a que el ple del 27 de juliol passat inclogués en el seu ordre del dia i votés les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, que obrien la porta a una via unilateral a la independència. Així ho creu la Fiscalia. Per contra, Forcadell ho emmarca fora de la responsabilitat penal i dins el terreny merament polític.
Fonts judicials han explicat que Espejo Saavedra s'ha reiterat davant la jutgessa en que va advertir a la presidenta del Parlament que cometia un “frau de llei” si permetia que es votessin les conclusions del procés constituent ja que el Constitucional havia advertit que no es podia dur a terme la votació.
Pérez no ha volgut arribar a aquest extrem i ha explicat que no li correspon valorar l'actuació de Forcadell, ja que això és tasca als tribunals. Amb tot, sí que ha explicat que l'advertència sobre votar el full de ruta independentista era “claríssima” i no deixava “cap dubte”, donades les resolucions del Tribunal Constitucional.
El passat 27 de juliol, Forcadell no va incloure directament el debat i votació de les conclusions sobre el procés constituent a l'ordre del dia del ple. Van ser els portaveus de JxSí i la CUP qui van sol·licitar la seva inclusió, que va ser aprovada per la seva majoria al ple.
La Fiscalia va qualificar en la seva querella aquesta maniobra d'“ardit elucubrat per evitar la intervenció de la Mesa i traslladar l'eventual responsabilitat a un ple irresponsable”. Fonts judicials han explicat que Espejo Saavedra ha indicat a la jutgessa que va advertir a Forcadell del “frau de llei” que cometia traslladant al ple la responsabilitat d'incloure en l'ordre del dia la votació sobre el procés constituent.
Per la seva banda, Pérez ha explicat que si bé l'article 81.3 del reglament del Parlament en què s'empara Forcadell permet incloure en l'ordre del dia un punt per part de dos grups parlamentaris, un altre article (el 82), obliga que els diputats tinguin a la seva disposició tota la documentació necessària a l'hora de votar. Això, al seu parer, no va succeir el passat 27 de juliol.
Així mateix, fonts judicials han indicat que el de Ciutadans ha rebutjat una de les principals tesis de la defensa de Forcadell, la que es refereix al fet que no pot ser investigada pel principi d'inviolabilitat parlamentària. En aquest sentit, ha declarat que la inviolabilitat la protegeix com a diputada en les votacions i en les seves opinions, però no “en la seva presa de decisions”, com és aquest cas.
Nuet defensa l'actuació de Forcadell
L'únic suport a l'actuació de Forcadell ha vingut des de les files de Catalunya Sí Que es Pot, en concret per part del secretari tercera de la Mesa, Joan Josep Nuet –que, amb la resta del seu grup, el 27 de juliol no va participar en la votació que va admetre en l'ordre del dia les conclusions, però posteriorment sí que va votar en contra d'elles. “És un judici polític”, ha afirmat Nuet, que ha acudit a declarar acompanyat de membres d'ICV, Podem i En Comú com Marta Ribas, Albano Dante-Fachin o Xavier Domènech.
Fonts judicials han explicat que en la seva declaració Nuet ha indicat que va retreure a Forcadell la seva actuació el 27 de juliol, però que la seva crítica era només política i no legal. En aquest sentit, ha expressat que al seu parer Forcadell “no va fer res dolent” per permetre que s'inclogués en l'ordre del dia la votació del procés constituent. Segons les mateixes fonts, la defensa de Nuet de la presidenta de la Cambra ha provocat un enfrontament dialèctic amb la instructora Maria Eugènia Alegret.
A la instrucció del cas Forcadell només li queda, a l'espera de si les parts decideixen nous moviments, un últim testimoni demanat per la defensa de la presidenta de la Cambra: el vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas (JxSí), que declararà aquest divendres.