Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La declaración de Aldama: “el nexo” del caso Ábalos apunta más arriba aún sin pruebas
De despacho a habitaciones por 1.100 euros: los ‘coliving’ se escapan de la regulación
Opinión - ¿Misiles para qué? Por José Enrique de Ayala

Després de Crespo: els casos de corrupció que persegueixen Convergència

Imatge del darrer escorcoll a la seu de CDC el passat mes d'octubre

elDiario.es Catalunya

L'habitual frase “el jutge encara no ha dictat sentència” ja no serveix per a Xavier Crespo, ex diputat de CiU condemnat aquest divendres per haver acceptat suborns a canvi d'afavorir els interessos urbanístics del presumpte mafiós rus Petrov a Lloret de Mar. Tots els dirigents de Convergència, començant per Artur Mas, van defensar l'ex alcalde de Lloret fins que els indicis de suborn es van tornar tan clars que el van fer dimitir com a diputat. La sentència d'aquest divendres és la primera que prova els recents casos de presumpta corrupció on està implicada Convergència, que s'han multiplicat en els darrers anys

El 3%

El record dels escorcolls de la Guàrdia Civil per mirar de provar el presumpte pagament de comissions a canvi d'adjudicacions d'obra pública, el que popularment es coneix com el cas del 3%, encara és recent a CDC. Encara no fa un mes la Guàrdia Civil, a instàncies d'un jutge del Vendrell (Tarragona) va practicar una desena de detencions, en una nova fase de la investigació Petrum 2, amb epicentre a  l'ajuntament de Torredembarra i que el passat mes d'agost ja va comportar el registre de la seu dels nacionalistes al carrer Còrsega de Barcelona i de la fundació del partit, la Catdem.

El jutge va decretar presó sense fiança pel tresorer de CDC, Andreu Viloca, mentre que va deixar en llibertat al secretari del patronat de la fundació Catdem, Carlos del Pozo i a una administrativa del partit, Anna Benítez. També van ser arrestat i posat en llibertat amb càrrecs el número d'Infraestructures.cat, l'empresa d'obra pública de la Generalitat, Josep Antoni Rosell. A una caixa forta atribuïda a Rosell hi havia 80.000 euros en efectiu. 

2. Oriol Pujol i les ITV

Oriol Pujol, fill de l'expresident i que va arribar a ser el número 2 de Mas a CDC, roman imputat des del març de 2013, pels delictes de suborn i tràfic d'influències, acusat de cobrar comissions il·lícites d'empresaris del sector de les ITV a canvi d'afavorir els seus interessos a través del grup parlamentari de CiU, que ell dirigia.

3. La fortuna oculta dels Pujol i les comissions de Júnior

La família Pujol també està investigada per la justícia després de la confessió de la fortuna d'Andorra de l'expresident al juliol de 2014. La Fiscalia va demanar el passat dia 9 d'octubre unir la causa de l'herència, que investiga un jutjat de Barcelona, amb la investigació que porta l'Audiència Nacional des de 2013, en què està imputat el seu primogènit, Jordi Pujol Júnior, per la seva relació amb presumptes moviments de divises sospitosos de correspondre a comissions il·legals. En concret, el jutge creu que el primogènit va cobrar comissions per valor d'11,5 milions d'euros.

4. El cas Palau, pendent de judici

El més emblemàtic dels casos de presumpta corrupció és el cas Palau, que ha comportat la imputació de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, per a qui la Fiscalia demana set anys i mig de presó pel seu paper en el pagament de comissions il·lícites de la constructora Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública de la Generalitat. Tot i que Millet va confessar ser el saquejador de la institució el 2009, el cas encara es troba pendent de judici després d'una instrucció complexa i que han dirigit tres jutges diferents.

5. Pretòria

Pendent de judici també es troba el cas Pretòria, que afecta els històrics dirigents convergents durant el pujolisme Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Tots dos afronten penes de sis anys i deu mesos de presó, per suposats cobraments de comissions en operacions urbanístiques en diferents ajuntaments.

6. Corrupció sanitària a Reus

CDC té obert un altre front judicial a Reus (Tarragona), on un jutge investiga presumptes irregularitats en el grup d'empreses municipals Innova i en els contractes de l'hospital de la població. Un regidor de la CUP va ser qui va destapar el cas. Els dos principals sospitos del cas són Josep Prat Domènech i Carles Manté, dos alts càrrecs de la salut pública catalana, imputats des del 2012.

Etiquetas
stats