Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Direcció, sobirania, fiscalitat i Europa: què es vota a l'assemblea fundacional dels comuns

Xavier Domènech i Ada Colau

Sònia Calvó

El nou partit d'Ada Colau naixerà aquest dissabte amb l'assemblea fundacional. L'acte, que se celebrarà al pavelló de la Vall d'Hebron de Barcelona servirà per donar a conèixer l'ideari polític i els membres dels òrgans de direcció de la formació. Aquest dissabte, però, no es decidirà el nom del nou partit. Pablo Iglesias no anirà a l'assemblea. En canvi, sí que ho faran el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, i la secretaria de Plurinacionalitat i Diversitat Territorial, Meri Pita.

Més de 8.500 persones s'han inscrit a la plataforma 'Un País en Comú' per poder participar en les votacions dels membres de la Coordinadora i la Comissió Executiva, els dos òrgans de direcció del nou partit. En el terreny ideològic, el tipus d'Estat republicà, les relacions amb l'Estat espanyol i la fiscalitat europea, entre d'altres, són els punts que es portaran a debat i s'acabaran de concretar amb les esmenes al text del grup impulsor que s'han recollit en les trobades que s'han succeït els darrers mesos arreu de Catalunya.

Un dels punts que portaran més debat serà el xoc entre independentistes i federalistes. Es tracta de la votació de l'Eix 3 del document: 'Un país fratern i sobirà en tots els àmbits'. Aquesta votació en relació a la 'República i Estat plurinacional' porta dues esmenes antagòniques respecte a les relacions de Catalunya amb Espanya.

La proposta del grup impulsor és que Catalunya sigui “una República social, democràtica i ambientalment justa” que “vol compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional”. Xavier Domènech serà un dels responsables de defensar el text del grup impulsor durant l'assemblea.

A aquest articulat s'han presentat dues esmenes, de caràcter independentista i sobiranista. La primera aposta per la creació a Catalunya “d'un Estat republicà com a màxima expressió i realització de la seva sobirania nacional”. “Aquesta República podrà compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional”, afegeix la proposta. Per la seva banda, l'esmena sobiranista aposta perquè Catalunya “exerceixi la seva sobirania nacional decidint el tipus de relació, sempre fraterna, que ha de tenir amb els altres pobles i nacions que actualment formen l'Estat espanyol”.

L'altre punt calent de l'assemblea serà la fiscalitat. El grup impulsor defensa que Catalunya mantingui la seva hisenda pròpia i “solidària” amb la resta de territoris de l'Estat i d'Europa. Una esmena defensa que Catalunya no cedeixi més competències a Madrid i Brussel·les, mentre que l'altra aposta per “mancomunar i coordinar” les hisendes catalana, espanyola i europea.

D'altra banda, sobre la Unió Europea, una esmena proposa substituir el text del grup impulsor de Domènech –que aposta per una reforma per aconseguir una UE “veritablement democràtica i amb més solidaritat política”– per un altre un, juntament amb aquest objectiu, es consideri la possibilitat de “repudiar o desobeir” tractats europeus.

27 votacions

Durant l'assemblea es faran un total 27 votacions: una sobre el reglament de l'assemblea, 18 de les 16 aportacions presentades en els diversos eixos del document d'Objectius Polítics i Model de País, sis votacions de cadascun dels eixos, una votació de la totalitat del text i una sobre el document de principis d'ètica política i radicalitat democràtica. Està previst que es coneguin els resultats provisionals de les votacions a partir de les vuit de la tarda d'aquest dissabte 8 d'abril.

En total s'han presentat 4 candidatures individuals i 4 per equips per escollir la Comissió Executiva i 6 col·lectives i 15 individuals per a la Coordinadora Nacional. La llista amb més opcions de guanyar l'Executiva és la de Xavier Domènech, líder d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats. La seva llista inclou representants de BComú, ICV, EUiA i Equo, a més d'independents vinculats a Podem, com Vicenç Navarro. L'altre llista alternativa de Podem és l'encapçalada per la diputada Jéssica Albiach, que es proposa com a representant de Podem a la confluència d'En Comú.

El procés de votació per a l'elecció dels òrgans directius -Comissió Executiva i Coordinadora Nacional- via online va començar el passat 1 d'abril al matí i finalitzarà aquest dissabte a les 14.00 hores. Aquest dissabte serà l'únic dia en el qual també es podrà votar presencialment. Per arribar fins aquí, Un País en Comú ha tingut un procés participatiu presencial i en línia.

El que encara és un misteri a hores d'ara és el nom dels convidats, tot i que des del grup impulsor han confirmat que han invitat a assistir a moltes organitzacions socials i polítiques de l'esquerra política. Sí que està confirmada l'assistència d'Alberto Garzón, d'Izquierda Unida, i Xulio Ferreiro, de Marea Atlántica. Tot i que estava prevista l'assistència de Mònica Oltra, finalment hi assistirà algun altre membre de Compromís.

Etiquetas
stats