Forcadell demana empara a la jutgessa i al fiscal perquè garanteixin la seva inviolabilitat parlamentària
Segona cita judicial de Carme Forcadell. La presidenta del Parlament ha demanat empara a la jutgessa i al fiscal perquè protegeixin la seva inviolabilitat parlamentària, i els ha advertit que si no garanteixen aquest principi que consagra la llibertat d'expressió es podria posar en perill la separació de poders. Segons han informat fonts judicials, Forcadell no ha obtingut resposta a la seva petició. El cas Forcadell, per tant, segueix endavant i sense perspectives que Fiscalia i Poder Judicial canviïn la seva perspectiva sobre la causa.
Forcadell està imputada (investigada, segons la nova denominació) per desobediència i prevaricació per permetre la votació d'una resolució sobre un referèndum acordat o no amb l'Estat en l'últim Debat de Política General del Parlament. La causa també s'instrueix contra els altres membres de la Mesa que, a més de Forcadell, van tramitar el debat sobre el referèndum, Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet (JxSí); i Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que és Pot).
Forcadell i Simó, que també ha comparegut aquest dilluns davant la magistrada Maria Eugènia Alegret i el tinent fiscal del TSJC, Francisco Bañeres, només han contestat les preguntes del seu advocat. Cadascuna ha declarat uns 20 minuts. L'al·legat inicial de Forcadell i Simó sobre la inviolabilitat parlamentària, que no ha tingut resposta, també fonamentava la petició d'arxiu de la causa que la seva defensa va realitzar aquest divendres. Alegret ho va rebutjar al·legant que no era el moment processal per resoldre la qüestió.
La defensa de Forcadell i Simó ha presentat aquest mateix dilluns davant del TSJC un recurs contra la decisió de la magistrada de no resoldre la petició d'arxiu. Van den Eynde al·lega al seu recurs que aquest assumpte havia de ser abordat per Alegret com a qüestió prèvia al procediment per la seva obligació de donar empara a les parlamentàries.
Forcadell diu que no va desobeir
D'altra banda, les imputades han assegurat que la seva actuació com a membres de la Mesa en permetre la votació sobre el referèndum va ser “neutral”. En aquest sentit, han al·legat que es van limitar a permetre una votació que recollia el debat sobre el referèndum que va tenir lloc durant el Debat de Política General, per la qual cosa van complir en tot moment el reglament del Parlament i no van “transgredir” al Tribunal Constitucional.
La Fiscalia, però, discrepa d'aquest punt, i considera que la votació sobre el referèndum emana de la declaració independentista del 9 de novembre de 2015 anul·lada pel Constitucional. I no només això, sinó que creu que l'obligació de Forcadell i dels altres membres de la Mesa era qualificar i valorar si es podia debatre la resolució, tal com marca l'article 37 del reglament de la Cambra.
Per contra, Forcadell sosté que la resolució sobre el referèndum està només vinculada al Debat de Política General i que no beu de la declaració de ruptura del 9-N, i que en qualsevol cas no recau sobre la Mesa el control jurídic de les iniciatives que es tramiten.
La presidenta del Parlament ja va declarar davant la magistrada Alegret al desembre pels mateixos presumptes delictes, encara que en aquella ocasió el fet investigat era l'aval que va donar perquè el ple debatís les conclusions sobre el procés constituent. Igual que llavors, Forcadell ha rebut aquest dilluns el suport de membres del Govern i càrrecs destacats del PDECat, ERC, la CUP i els 'comuns', com ara Carles Puigdemont, Artur Mas, Oriol Junqueras, Gabriel Rufián, Mireia Boya i Jaume Asens.
El proper episodi del cas Forcadell arribarà divendres, quan declarin Corominas i Barrufet. Per la seva banda, Nuet ho farà el 12 de juny. Els tres polítics mantindran sense grans canvis la línia de defensa esgrimida per Forcadell i Simó aquest dilluns.