Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La declaración de Aldama: “el nexo” del caso Ábalos apunta más arriba aún sin pruebas
De despacho a habitaciones por 1.100 euros: los ‘coliving’ se escapan de la regulación
Opinión - ¿Misiles para qué? Por José Enrique de Ayala

El Govern trasllada a la CUP que la qüestió de confiança de Puigdemont “no es negocia”

La portaveu del Govern, Neus Munté

Oriol Solé Altimira

A un mes i mig de la qüestió de confiança a la que es sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els contactes de l'Executiu català amb la CUP no arriben ni a la categoria d'incipients. La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha advertit aquest dimecres que no pensa “negociar” amb la CUP la seva confiança en el president. A més, Munté ha postergat fins a finals d'agost o principis de setembre la reunió que els anticapitalistes demanen des del mes de juny per abordar l'examen parlamentari de Puigdemont.

Les diferències entre els antics socis independentistes versen sobre els pressupostos i el full de ruta independentista. La CUP vol deslligar la qüestió de confiança dels comptes del 2017, que el Govern ja ha començat a preparar. Per contra, l'Executiu entén que sense l'aval de la CUP al pressupost no té sentit que Puigdemont es presenti a la qüestió de confiança.

En aquest sentit, Munté ha insistit que cal vincular “clarament” el suport a Puigdemont en la qüestió de confiança amb l'aval als pressupostos de la Generalitat per l'any que ve, per la qual cosa ha demanat a la CUP que “faciliti el treball del primer govern independentista que té Catalunya ”

D'altra banda, la CUP vol incloure en el pla independentista l'anomenat referèndum unilateral d'independència (RUI). Si Puigdemont accedeix a aquesta petició i deixa de banda els pressupostos, el suport dels anticapitalistes a la qüestió de confiança seria gairebé automàtic: el RUI és un mandat de l'assemblea nacional que la CUP va celebrar al maig. Per tant, no serien necessàries reunions cupaires extraordinàries en temps de descompte de negociació per avalar-lo. Però no totes les famílies convergents, ara sota les sigles de Partit Demòcrata Català (PDC), veuen amb bons ulls avançar en un pla unilateral i desobeir el Tribunal Constitucional.

Munté ha volgut ser contundent a l'hora de deixar clar que el Govern no es deixarà doblegar per les condicions que imposi la CUP per donar suport a Puigdemont. “La confiança no es negocia, la confiança es té o no es té. Es negocien uns pressupostos, unes lleis, els debats d'investidura, però la confiança no es negocia”, ha subratllat en declaracions a Rac-1.

Per mostrar que és el Govern i no la CUP qui marca els tempos, Munté ha postergat la reunió amb els anticapitalistes a “l'última setmana d'agost o la primera de setembre”. Una actitud oposada a la dels cupaires, que tant en públic com en privat traslladen des de finals de juny la voluntat de negociar ja amb Puigdemont la qüestió de confiança. La intenció de la CUP era deixar encarrilada la negociació abans de les vacances, i de pas intentar tancar la divisió interna que ha aflorat a causa de l'aliança amb Junts pel Sí.

Munté també ha dit que no li “sembla de rebut” que la CUP “vulgui marcar el ritme o condicionar una qüestió de confiança” convocada per Puigdemont després que els anticapitalistes no hagin “respectat els acords signats” a principis de legislatura per donar estabilitat al Govern.

Etiquetas
stats