Junts pel Sí posa l'independentisme en el terreny de la nova política
La victòria d'Ada Colau el passat 24 de maig va encendre les llums d'alarma de Convergència Democràtica i de bona part del món independentista. L'arribada de Barcelona en Comú a l'ajuntament de la capital catalana es va interpretar com un possible obstacle pel procés sobiranista. Però lluny d'aquell desànim, Junts pel Sí ha aprofitat i reciclat diversos elements de l'anomenada nova política per construir el relat polític pel 27-S. Junts pel Sí ha donat el tret de sortida a la campanya electoral presentant-se com la palanca que ha de canviar Catalunya. “L'única oportunitat de canvi real i amb garanties és Junts pel Sí. Som l'únic canvi possible”, ha afirmat aquest dijous el número 1 per Barcelona, Raül Romeva.
Sense ser un gran bany de masses com el de fa unes setmanes al Passeig Lluís Companys i en un acte que s'ha hagut de fer a cobert per la previsió de pluja, el públic ha respost i nombrosos assistents han presenciat de peu els discursos dels cinc primers candidats per Barcelona al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Tot ha començat amb un dels vídeos de Junts pel Sí, on Pep Guardiola recorda que “la col·laboració entre persones ho pot tot”, i la presentació d'Empar Moliner, una de les cares més conegudes de TV3. La candidatura, però, arribarà a tot Catalunya amb una mitjana de 20 actes diaris arreu del territori, un desplegament inèdit en una campanya electoral, que prioritzarà el carrer i fugirà dels actes clàssics i encotillats. A l'àrea metropolitana de Barcelona, a més, una de les zones més difícils per a l'independentisme, la propaganda electoral i els cartells també seran en castellà.
Ja en els dies previs a la campanya electoral, Junts pel Sí havia ensenyat algunes de les cartes que jugarà els propers 15 dies. Els actes multitudinaris com el del Passeig Lluís Companys serviran perquè els assistents se sentin protagonistes del moment. Aquell dia tothom qui s'havia apuntat prèviament a una web va recollir el seu pack de candidat, que incloïa un cartell amb la seva foto acompanyada de la de Mas, Junqueras, Romeva, Forcadell o Lluís Llach.
Junts pel Sí vol aconseguir que 100.000 “candidats voluntaris” s'inscriguin per visualitzar que Junts pel Sí gaudeix de la majoria del suport popular. Tot i partir amb un avantatge notable a les enquestes, Romeva ha apel·lat aquest dijous a la corresponsabilitat de polítics i ciutadans: “Som amos i responsables del nostre destí, del que passi el 27 i a partir del 27. No està fet, ho hem de treballar vot a vot, dia dia, porta a porta i confiança a confiança”.
Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras han anant pujant a l'escenari tranquils i somrients. Els actes corals seran una de les marques de la casa de Junts pel Sí. El vestuari dels candidats també denota la voluntat d'apropar-se al ciutadà mig. Ni rastre de corbates, i només una americana, la d'Artur Mas. Els cinc candidats, a més, lluïen una gran xapa amb el logo de la candidatura. A l'escenari, amb el públic gairebé a tocar, no hi havia ni la senyera ni cap altra bandera. Només dos plafons de Junts pel Sí, un faristol senzill pels discursos, cinc tamborets i una pantalla on s'ha projectat el vídeo de la candidatura. Tot plegat ajuda a que la previsió de despesa de la campanya de Junts pel Sí sigui de 3,7 milions d'euros (1,5 milions menys de la suma del que es van gastar conjuntament CiU i ERC el 2012).
La frenètica mobilització que activarà Junts pel Sí els propers 15 dies ha tingut un pròleg en una intensa precampanya amb més de 100 actes amb 60.000 persones. D'aquí al 27 de setembre, la candidatura independentista té programats 20 actes diaris, amb la previsió d'arribar a un total de 400. Ho va anticipar aquesta setmana un dels caps de campanya de la candidatura, Oriol Soler: “Volem ser a tot arreu per explicar el nostre projecte, serà un 5% de projecte de comunicació i 95% de mobilització”. A més, l'acte d'obertura de campanya d'avui a Barcelona i el de tancament a l'Hospitalet de Llobregat tindran rèpliques en actes menors a cada un dels 947 municipis catalans.
L'apel·lació al canvi, a la il·lusió, al moment històric -“El vot de la teva vida” és l'eslògan- centraran la campanya en positiu de Junts pel Sí. Artur Mas també també s'ha apuntat a aquest relat i ha descrit a Junts pel Sí com “la candidatura que realment pot infondre al canvi positiu que aquest país necessita i que s'entengui a tot arreu”. Tot i portar 30 anys en política, després de la seva actuació el 9 de novembre i de la querella de l'Estat, Artur Mas acumula un capital polític considerable. Aquest dijous ha estat, amb diferència, el candidat més aclamat, tant a l'inici de l'acte com quan ha pronunciat el seu discurs. Junts pel Sí ho sap i Mas no s'amagarà durant els actes amb públic, tot i que és la seva presència als debats és encara una incògnita.
Mas també ha estat l'encarregat de dirigir-se als indecisos: “Els temors, les inquietuds i els interrogants son lògics, no els hem criticat mai. Volem que s'entengui que encara que no estiguin del tot convençuts, o s'ajunten a Junts pel Sí o estaran reafirmant un statu quo que no és bo per ningú”, ha dit el candidat a president de la Generalitat.
Només hi ha hagut un moment en que l'acte d'inici de campanya no ha recordat l'ambient de festa majora i els assistents han oblidat la música de Txarango i els crits d'independència. Romeva s'ha posat seriós per contestar al líder de Podem, Pablo Iglesias, que dimecres a Rubí va apel·lar als fills i nets d'extremenys i andalusos. “No vull deixar de dir que em dol tant la gent que ens vol dividir en funció del nostre origen”, ha dit Romeva que ha recordar que tant ell com bona part del públic tenen orígens fora de Catalunya. “Som un sol poble. Ho farem i ho farem junts, sense excloure a ningú”, ha reblat.