Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El rey pide a los políticos “serenidad” para rebajar “el ruido de fondo"
'Sor Collina', la monja que ejercía de enlace entre los presos y la mafia calabresa
OPINIÓN | 'El rey se hace un selfie en el barro', por Isaac Rosa

Ortega nega haver desobeït amb la consulta del 9-N

L'ex vicepresidenta Joana Ortega abans d'entrar al TSJC / EFE

elDiario.es Catalunya

L'ex vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha negat haver desobeït el Tribunal Constitucional (TC) amb la consulta sobiranista del passat 9 de novembre ja que la seva organització estava en mans de voluntaris quan el TC la va suspendre. “No tinc cap consciència d'haver desobeït”, ha dit Ortega, que també ha explicat que ha assumit “la màxima responsabilitat” dels seus actes personals i dels seus col·laboradors durant la seva declaració davant del jutge del TSJC.

“Vaig actuar en ple coneixement del que feia i sempre amb respecte a la legalitat. Tinc la consciència molt tranquil·la”, ha afirmat Ortega a la sortida de la seva declaració al TSJC. També ha criticat que el govern espanyol no va voler pactar una consulta i ha afecgit que “tampoc va fer res per aturar” el procés participatiu. En la mateixa línia que la consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau, Ortega ha recordat que el procés participatiu era un compromís del Govern que responia a un “mandat” del Parlament.

L'exvicepresidenta ha estat citada a declarar com a imputada pel seu paper en l'organització del 9 de novembre. Aquell dia, Ortega va  es va encarregar de difondre els resultats i dades de participació. A més, en els dies previs a la consulta, Ortega i el departament de Governació van impulsar els convenis pels quals els presos del CIRE de la presó de Lleida van confeccionar les paperetes i les urnes de la consulta.

Després de declarar, Ortega ha insistit que no té consciència “d'haver desobeït al TC, ni d'haver dictat cap resolució injusta ni, molt menys, haver comès cap irregularitat econòmica”. 

Ortega ha seguit la mateixa estratègia que Rigau i ha respòs només a les preguntes del magistrat i de la seva defensa. L'ex vicepresidenta ha optat per no contestar al sindicat d'ultra dreta Manos Limpias (que exerceix l'acusació particular) ni a la fiscalia degut al canvi de criteri d'aquest òrgan judicial, que es va querellar contra ella després que els fiscals de Catalunya consideressin que no hi havia lloc a l'acusació.

Igual que abans de la declaració del matí de la consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau, Ortega ha estat acompanyada per gairebé tots els membres del Govern -excepte el president, Artur Mas-. També han volgut fer costat a l'exvicepresidenta diversos dirigents d'ERC, la CUP, l'ANC i Òmnium Cultural. Tot i la pluja que queia a Barcelona en el moment que Ortega ha arribat el TSJC, desenes de ciutadans també han esperat davant del Palau de Justícia l'arribada de l'exvicepresidenta i han entonat crits de suport. Aquestes concentracions de suport davant dels jutjats han provocat les crítiques del TSJC, que ho veu com un qüestionament de la seva independència.

A més, diverses entitats i partits sobiranistes han convocat aquest vespre actes de suport a Mas, Rigau i Ortega a diferents municipis catalans en el marc de la campanya #9Nsomtots. A Barcelona, l'alcaldessa Ada Colau assistirà a l'acte en plaça Sant Jaume acompanyada del líder d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez; el de CCOO Catalunya, Joan Carles Gallego; i el president del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, Joan Rigol.

Etiquetas
stats