La Generalitat fa servir tot el seu poder per ajudar Convergència al judici del Palau
El PDECat té un problema, i aquest problema es diu judici del cas Palau. Sigui quina sigui la sentència, la recta final del procés judicial s'ha convertit en un veritable maldecap per a un partit nascut per evitar l'associació amb la corrupció que va empantanegar l'antiga Convergència. És per aquesta raó que el partit està utilitzant tots els seus recursos des de la Generalitat per intentar minimitzar els danys en el judici.
Divendres passat, tal com va revelar Catalunya Plural, la Generalitat va emprar la majoria que té en el Comitè Executiu del Consorci del Palau de la Música per evitar que els advocats de l'acusació canviessin el criteri i acusessin directament a Convergència d'haver cobrat 6, 6 milions d'euros comissions de Ferrovial a canvi d'adjudicacions d'obra pública. En el Consorci, que nodreix de fons públics del Palau, estan representades tres administracions: el Ministeri de Cultura, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.
L'Ajuntament de Barcelona promovia aquest canvi en la línia de l'acusació del Palau, però els tres vots en contra del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del conseller de Cultura, Santi Vila, i del secretari general de Cultura, Pau Villòria, units a l'absència dels dos representants del Ministeri de Cultura, van pesar més que els dos vots amb què compta el consistori de Colau. El PDECat es va assegurar així que almenys una de les acusacions no parli en les seves conclusions finals de l'assumpte que més factura pot passar-li al partit.
L'operació es va repetir poc després en el si de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana. A la reunió del seu patronat, format per 22 persones, es va acceptar igualment el criteri del Govern perquè tampoc l'acusació que representa la Fundació en qualitat de perjudica justificant directament a Convergència ni a Ferrovial. Tampoc en aquesta cambra la petició del representant municipal va trobar suports, més enllà d'un dels patrons.
Entre els 22 membres del patronat de la Fundació del Palau hi ha diversos noms vinculats amb Convergència, com el secretari, Joan Vallvé, que ha ocupat diversos càrrecs polítics amb el partit, o el mateix David Madí, mà dreta a l'ombra d'Artur Mas. Segons fonts coneixedores de la reunió, va ser precisament Madí qui més va defensar davant els patrons no canviar l'orientació judicial de l'acusació que exerceix la Fundació.
El poc interès del Palau en el presumpte finançament il·legal de CDC s'ha deixat veure durant el judici. Els advocats de Consorci i Fundació van evitar preguntar a l'actual tresorer de CDC, Andreu Viloca, quan va declarar com a testimoni, pel suposat transvasament de fons entre la fundació Trias Fargas i Convergència en temps dels fets que es jutgen. I això que no havien pogut preguntar a l'extresorer convergent acusat, Daniel Osàcar (per a qui la Fiscalia piede set anys de presó), perquè només va voler contestar a les preguntes del ministeri públic i de la seva defensa.
No sempre va ser així: quan el cas estava en fase d'instrucció, el Consorci va demanar al jutge que obrís una peça separada sobre el presumpte finançament il·legal de CDC. No obstant això, el retorn dels convergents a la Generalitat el 2011 va fer que el Palau descartés els càrrecs contra CDC.
Qui sí va preguntar a Osàcar en el judici va ser l'advocat de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Àlex Solà, també personada en el procés com a acusació. La insistència d'aquesta acusació popular en la hipòtesi que Convergència va rebre finançament irregular a canvi de contractes, en línia amb la tesi del fiscal Anticorrupció, Emilio Sánchez Ulled, converteix les maniobres de la Generalitat a inútils per evitar que el Tribunal es pronunciï sobre la finançament il·legal de CDC.
Tant el Consorci com la Fundació si demanen penes de presó per a Millet i Montull pel desfalc milionari del Palau, en línia amb les tesis de la Fiscalia i la FAVB. No obstant això, a diferència del ministeri públic i l'acusació popular, els ens del Palau eviten formular acusació contra CDC. La Fiscalia i la FAVB sostenen que Ferrovial va camuflar com donacions al Palau les mossegades il·legals a CDC a canvi de l'adjudicació d'obres públiques de l'últim Govern de Jordi Pujol (com la línia 9 del Metro o la Ciutat de la Justícia).
Dimecres que ve el jutge preguntarà a les acusacions si eleven les seves conclusions provisionals a definitives. Però, segons es preveu, no serà fins al següent dilluns quan es coneguin aquestes conclusions finals. Serà llavors quan es comprovarà fins a quin punt les acusacions segueixen la línia del finançament a canvi de mossegades, que constituiria un delicte de tràfic d'influències ja que en el moment jutjat no existia la figura del finançament il·legal de partits.