El Parlament cessa De Alfonso per l'escàndol de les seves converses amb Fernández Díaz
El Parlament ha cessat Daniel de Alfonso del seu càrrec de director de l'Oficina Antifrau de Catalunya. Tots els grups de la Cambra, excepte el PP, han perdut la confiança en De Alfonso després de la difusió de les seves converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, on tots dos planejaven difondre suposats casos de corrupció contra CDC i ERC per combatre l'auge de l'independentisme. De Alfonso, a qui no s'ha vist pel Parlament aquest dimecres, va anunciar que portaria el seu cessament als tribunals.
Els partits que impulsen la revocació al·leguen que De Alfonso ha incorregut en una negligència notòria i greu en el compliment de les seves obligacions i deures en el càrrec i que queda reflectida en les converses filtrades amb el ministre. Així mateix, li retreuen una “conducta impròpia del seu càrrec, clarament incompatible amb els valors que ha de defensar l'Oficina Antifrau”. Han votat per la destitució 120 diputats de Junts pel Sí, Ciutadans, PSC, Catalunya sí que es Pot i la CUP, mentre que els 11 del PP l'han rebutjada. El Parlament també ha decidit traslladar a la Fiscalia el contingut de la comissió d'Afers Institucionals on va participar De Alfonso dijous passat.
Amb tot, les forces polítiques han reiterat el seu suport a la tasca dels treballadors de l'Oficina Antifrau i han reclamat distingir l'escàndol personal de De Alfonso de la lluita contra la corrupció de l'OAC. I és que cap partit vol posar sobre la taula el tancament d'Antifrau, tot i que el recorregut de les seves investigacions pot arribar com a màxim a la Fiscalia, que en la majoria de casos ha arxivat els seus informes –en part també per la poca confiança que despertava l'OAC de de Alfonso en mitjans judicials.
“Tant de bo que això sigui un primer acte de neteja per a la política espanyola”, ha dit el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa. “Han caigut les màscares. De Alfonso ha posat en risc tota la feina de l'Oficina Antifrau”, ha valorat el diputat del PSC, Ferran Pedret. Només el diputat del PP, Santi Rodríguez, ha defensat De Alfonso, i ha assegurat que el veritable escàndol era que es gravessin les converses al despatx de Fernández Díaz.
Per la seva banda, el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha dit que el seu grup demanarà a la Fiscalia que valori si De Alfonso pot haver comès prevaricació. La CUP vol anar més enllà i ha demanat que Parlament i Govern emprenguin accions legals contra De Alfonso pels possibles de delictes d'infidelitat en la custòdia de documents, violació de secrets, tràfic d'influències i prevaricació.
Rabell també ha demanat que la nova direcció de Anitfrau s'esculli per consens parlamentari i que el candidat estigui fora de tota sospita. “Ens hem de fer mirar com fem els nostres càstings”, ha dit, en referència als previsibles problemes que tindran els grups per trobar un candidat de consens. El director d'Antifrau ha de ser escollit per 3/5 parts de la Cambra i fins que els grups van acordar el nom de De Alfonso al 2011, Antifrau va patir un buit de poder de més de tres mesos, els que van seguir a la sobtada mort del primer director de l'Oficina, el fiscal David Martínez Madero.
“Hem de ser implacables contra la corrupció, la impunitat i contra els impostors com De Alfonso, que s'han convertit en els pitjors representants de les clavegueres de l'Estat”, ha asseverat el diputat de la CUP, Benet Salellas, que ha demanat que De Alfons no pugui tornar a ser jutge –és magistrat en excedència de la secció 7 de l'Audiència de Barcelona. Per la seva banda, la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha valorat que les converses de De Alfonso i el ministre suposen “una conspiració per perseguir l'independentisme”, i ha avançat que el seu grup està estudiant si De Alfonso ha comès diversos delictes .