Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament avalarà Puigdemont mentre creix la desconfiança entre Convergència i ERC

Puigdemont es dirigeix a la premsa al Palau de la Generalitat sota la mirada de Junqueras

Arturo Puente

El president Carles Puigdemont acudirà al Parlament aquest dimecres, un any després de les primeres eleccions guanyades per l'independentisme, per reclamar la confiança del Ple. L'obtindrà, ja que la CUP ja ha anunciat un 'sí' sense condicions. Però, de tornada al Palau, Puigdemont es retrobarà amb el principal problema de confiança a què ha de fer front: la desconfiança creixent entre els principals socis al Govern, l'antig Convergència i ERC. La introducció del referèndum en el full de ruta, la forma de relacionar-se amb la CUP en futures negociacions i, fins i tot, la forma d'encarar les pròximes eleccions estan fent efecte en la unitat dels socis del Govern.

L'habitual relació tempestuosa entre els dos partits s'ha anat tornant més agra des de la passada primavera, amb xocs en temes centrals com el mateix anunci de la qüestió de confiança per part del President. Des d'ERC van veure aquesta iniciativa com un moviment estrany i personalista, i tampoc van estar d'acord en com s'ha gestionat. Consideren que Puigdemont va trigar massa a reunir-se amb la CUP, fet que va bloquejar la negociació sobre els pressupostos, i que, quan finalment es va produir la trobada, el president tampoc va lligar amb excessiva força la qüestió de confiança a l'aprovació dels comptes. “Sembla més una segona investidura que un instrument per resoldre dificultats del Govern”, resumia els retrets una veu parlamentària d'Esquerra.

Les suspicàcies no vénen d'un sol costat. Des de l'antiga Convergència es mira amb recel algunes de les posicions mantingudes per ERC, com haver donat suport a la idea del referèndum no acordat, que constitueix una modificació de facto del full de ruta i no troba consens entre els convergents, o capítols com l'acte de record a la Diada de Sant Boi de 1976, que van considerar un flirteig dels seus socis amb esquerres no independentistes. Tot això, entenen des de l'ala dretana del govern, està encaminat a preparar el terreny davant unes futures eleccions.

Aquest diumenge l'expresident Artur Mas va publicar un article al diari El Punt Avui de to epistolar cap a l'independentisme, en què reclamava, entre altres coses, “aprofitar” l'escenari de bloqueig espanyol si es tornaven a donar eleccions. El suggeriment era evident: una candidatura d'unitat, obsessió convergent des de fa gairebé quatre anys i malson dels de Junqueras des de fa el mateix temps. Mas donava mostres així de poder complir l'amenaça feta pel Partit Demòcrata a ERC que el debat sobre la llista conjunta tornaria a ocupar primeres planes, un marcatge que ha estat recurrent cada vegada que Convergència ha volgut castigar Junqueras.

El referèndum en el full de ruta

Si alguna cosa es dóna per fet sobre la intervenció de Puigdemont aquest dimecres és que el president mostrarà la possibilitat de retocar el full de ruta pactat. Segons l'anunci del mateix president a la Diada, llançarà un últim intent d'acord del referèndum a l'Estat, que previsiblement tornarà a quedar sense resposta. Però, a més d'això, fonts properes al Govern confirmen que, tal com han publicat diversos mitjans en els darrers dies, Puigdemont pretén obrir també la via cap a la celebració d'un referèndum vinculant de forma unilateral.

Aquest cop de volant respon a diversos moviments que s'han produït a la base social independentista, incloent-hi l'ANC, que han apostat sense embuts per celebrar aquest referèndum. No obstant això, poc se sap de fins a quin punt Puigdemont farà seva aquesta reivindicació, barrejant-se des que simplement s'obri a la possibilitat i es comprometi a estudiar-la fins que anunciï la seva inclusió en el full de ruta. Destacats membres d'ERC asseguraven a l'inici d'aquesta setmana no conèixer les intencions de Puigdemont, el que també contribueix a un cert clima d'incertesa entre els socis.

Cursa d'obstacles parlamentària

Dels qui s'esperen poques sorpreses és de la CUP. Els anticapitalistes van apartar la patata calenta a l'inici del curs assegurant que Puigdemont tenia aquesta votació assegurada, sense condicions prèvies. Evitaven així un debat intern que han comprovat molt perjudicial i en què tenien poc a guanyar, i focalitzaven les tensions amb JxSí, encara molt presents, a properes cites parlamentàries importants amb un contingut menys genèric que la qüestió de confiança.

La sessió que començarà aquest dimecres a la tarda amb el discurs del President i que continuarà l'endemà amb el debat dels grups i la votació, serà només l'inici d'un cicle parlamentari que s'allargarà fins a la següent setmana, data en què està fixat el debat de política general. Serà llavors quan la discussió baixi al terreny del concret, ja que hi haurà oportunitat d'introduir mocions. La CUP ha anunciat que vol que sigui en aquesta data quan Puigdemont concreti una data per al referèndum unilateral, marcant un calendari molest per JxSí, que vol tenir primer el 'sí' dels anticapitalistes als pressupostos.

stats