Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La declaración de Aldama: “el nexo” del caso Ábalos apunta más arriba aún sin pruebas
De despacho a habitaciones por 1.100 euros: los ‘coliving’ se escapan de la regulación
Opinión - ¿Misiles para qué? Por José Enrique de Ayala

Puigdemont accedeix davant la CUP a auditar el deute català per renegociar-lo

Carles Puigdemont amb Mireia Boya i Anna Gabriel

Arturo Puente

Cordialitat però desacords entre dos aliats condemnats a entendre's. La trobada que aquest dimecres ha mantingut la CUP amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha servit per tornar subratllar la distància entre les dues formacions en assumptes com els pressupostos, el BCN World o el deute. Malgrat això, l'acord d'estabilitat parlamentària està signat i sobre aquest document, i la seva interpretació, girarà l'acció del Govern durant una legislatura que tots dos grups volen que acabi igual, amb la independència de Catalunya.

La reunió ha servit a la CUP per arrencar al Govern el primer compromís sobre el deute, un dels cavalls de batalla dels anticapitalistes. Segons han explicat les diputades Anna Gabriel i Mireia Boya, Puidemont ha accedit a sotmetre el voluminós deute de la Generalitat -68.000 milions segons les dades del tercer trimestre de 2015 del Banc d'Espanya- a una auditoria per, segons els resultats d'aquesta, procedir a renegociar amb els seus creditors, és a dir, entitats bancàries però sobretot l'Estat, que en posseeix un 60%.

Auditar i renegociar no satisfà les aspiracions de la CUP, que aposta per estudiar l'impagament, però serveix als cupaires per comprovar que el Govern està compromès amb l'annex de la declaració independentista del 9 de novembre, que incloïa la renegociació. Però ni un pas més enllà. Puigdemont va tancar dimarts la qüestió del deute assegurant que Catalunya “ha de pagar-lo perquè som un país seriós”.

A la reunió, que ha durat una hora i mitja, s'han tractat sobretot assumptes econòmics, en un moment en què el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, està elaborant i buscant suports per al seu projecte pressupostari. Segons ha explicat les diputades, Puigdemont manté el compromís d'incloure el pla de xoc social de 270 milions en els comptes, una qüestió que va quedar en dubte aquest dimarts que la portaveu del Govern, Neus Munté, va deixar fora del pacte d'estabilitat l'últim pla de govern proposat per Junts pel Sí durant les negociacions.

La CUP ha reclamat al president que els comptes han de complir algunes de les seves condicions si volen comptar amb el seu suport i ha assegurat que “no els tremolaran les cames” per defensar els seus principis. “Si el president creu que els pressupostos són part de l'acord d'estabilitat, li hem dit que han de ser socials i s'ha d'abordar amb valentia el deute”, han aclarit. La candidatura encara es llepa les ferides per la tensió interna que va portar a la investidura de Puigdemont i alguns sectors, els que consideren que la CUP ha pagat un preu massa alt en el pacte d'estabilitat, aposten per no cedir en res més, sobretot en els pressupostos.

L'anunci de Puigdemont d'estudiar sotmetre el macroprojecte urbanístic del BCN World a una consulta popular tampoc ha acabat de convèncer les diputades. La CUP vol portar la decisió a les seves bases, tot i que en principi l'oposició al projecte és total, fins al punt que va ser un dels punts importants en la negociació amb JxSí, accedint aquests a paralitzar el Pla Urbanístic fins a comptar amb el consens de els actors.

El Govern de Puigdemont, però, no està d'acord amb paralitzar totalment el projecte, i en només un mes de camí ja ha mostrat el seu interès a tirar-ho endavant, si bé modificat. De fet, abans que a les diputades de la CUP, el president havia rebut a Hamish Dodds i Nelson Parker, conseller delegat i vicepresident de Hard Rock Cafè, multinacional que s'ha mostrat interessada en liderar la inversió en el projecte de Vila-Seca i Salou. A la reunió amb els inversors també hi havia el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, que l'anterior legislatura es va mostrar sempre contrari al BCN World.

Etiquetas
stats