Puigdemont situa com a prioritat del Govern revertir les retallades de les anteriors legislatures
El pretès gir social que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, vol imprimir en aquesta nova legislatura ha tingut la seva posada de llarg aquest dimarts, a la presentació del pla de Govern per a la legislatura, coincidint amb els primers 100 dies de la formació a l'Executiu. Puidemont ha fixat com a màxima prioritat revertir les retallades socials, la majoria d'elles dutes a terme pel seu predecessor en el càrrec, Artur Mas, a més de deixar Catalunya “a les portes de l'Estat propi”, és a dir, amb les anomenades estructures d'Estat a punt per posar-se en marxa.
El president ha presentat un pla de govern que preveu l'aprovació de fins a 45 lleis i 750 mesures executives, la majoria d'elles vinculades a l'aprovació de nous pressupostos. Aquesta ambiciosa bateria legislativa hauria de ser aprovada en 15 mesos per cenyir-se al que els independentistes es van autoimposar com a termini per acabar la legislatura, fet que significaria aprovar un volum de lleis semblant al de la legislatura passada però en la meitat de temps.
Malgrat això, Puigdemont ha deixat anar llast pel que fa als terminis que ha de durar el seu mandat, assegurant que no descarta una “pròrroga tècnica” després dels 18 mesos, 15 a hores d'ara. “No podem ser presoners d'una armadura en forma de calendari”, ha assegurat després de reconèixer que “potser es van equivocar” en assegurar que l'independentista era un procés de 18 mesos.
El pla de Govern presentat per Puigdemont preveu tres eixos: el primer en el pla social i d'Estat de Benestar, un segon d'activació econòmica, centrat principalment en l'ocupació, i el tercer pel que fa a la regeneració i bon govern. Tot això incorporat sota una lògica de legislatura “de transició”, que el Govern no abandona malgrat el reconeixement en les últimes setmanes que la independència no arribarà abans de les pròximes eleccions.
Sobre el pla social, els compromisos del Govern són els recollits en el programa electoral de JxSí i els pactats amb la CUP en el “pla de xoc”. Puigdemont ha subratllat la voluntat de millorar la Renda Mínima d'Inserció, ampliant la seva cobertura i limitant els seus tràmits, millorar la partida en beques menjador, desenvolupar la llei d'accés universal a la sanitat ja anunciada pel conseller de Sanitat o desplegar la llei antidesnonaments catalana, impulsada com a ILP per la PAH. A més ha marcat com a “únic marc de referència” educativa la LEC i s'ha tornat a comprometre a reduir les llistes d'espera en l'atenció, prova i intervenció mèdica.
Tot aquest catàleg de mesures està vinculat a l'aprovació dels pressupostos, uns comptes que arribaran “durant les pròximes setmanes” al Parlament de la mà del vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i amb els quals ha promès que “blindaran les partides socials i l'Estat de Benestar ”.
Reunió de contingut amb Rajoy
Respecte a la reunió que mantindrà aquest dimecres amb el president del Govern central, Mariano Rajoy, Puigdemont ha assegurat que hi acudirà amb diversos objectius. En primer lloc, explicar-li la situació en el procés sobiranista que viu Catalunya, amb el primer Parlament amb majoria absoluta independentista. Sobre el 'Procés', el líder català reclamarà diàleg entre governs i negociar un referèndum sobre la independència.
En el capítol de la gestió, Puigdemont tornarà a portar els 23 punts esgrimits per Artur Mas a l'estiu de 2014, també davant Mariano Rajoy. A aquells punts se li sumen ara altres qüestions, com les lleis i mesures del Govern paralitzades al Constitucional o en vies de paralitzar-se. “La judicialització de la política”, ha considerat Puigdemont, “no s'està produïnt només en l'àmbit sobiranista”, en referència als impostos i mesures recaptatòries recorregudes, o a la intenció de portar la llei antidesnonaments al TC. Un altre assumpte espinós que es tractarà a Moncloa serà el repartiment del dèficit entre comunitats autònomes, que Puigdemont ha qualificat d'injust.