Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La crisi parlamentària de l'independentisme marca la campanya de les generals a Catalunya

Els candidats catalans a les eleccions del 26-J en un debat

Arturo Puente

Amb la legislatura “penjant d'un fil”, tal com va descriure dimecres la situació política del Parlament el portaveu de Junts pel Sí, Roger Torrent, les forces catalanes han començat la campanya de les eleccions generals. En un moment que els independentistes reconeixen com el més complicat fins ara, les eleccions generals tancaran un cicle polític de tot just sis mesos en què les majories parlamentàries a favor del Govern han escassejat i en el qual els dos grups favorables a la independència no s'han posat d'acord per tirar endavant les grans mesures encaminades a la “desconnexió” que van prometre.

Amb aquest escenari al Parlament, les forces catalanes saben que els resultats del 26-J donaran lloc a una foto de la composició política catalana que tindrà efectes de calat en el futur tant de la legislatura com del procés sobiranista. Als resultats de les forces independentistes, als quals les enquestes situen lleugerament a la baixa, se li suma el creixement d'En Comú Podem, que consolidaria la seva primera posició convertint-se en un influent interlocutor a la banda sobiranista.

Si aquests pronòstics es compleixen per les generals, la possibilitat que el Govern de Junts pel Sí intenti un acostament a l'espai liderat per Ada Colau des de l'òptica sobiranista pren força, com una sortida davant la falta de majoria independentista articulable en la pràctica. Això faria ressorgir el bloc sobiranista que va quedar enterrat fa més d'un any quan els partits independentistes van pactar la celebració d'unes eleccions en clau plebiscitària, pacte que va donar lloc al 27-S. No obstant això, ERC i CDC aspiren que la suma dels dos continuï per davant dels de Colau, i fins i tot ERC es veu en condicions de mantenir el pols contra els federalistes.

Pugna entre els independentistes i En Comú Podem

Aliens als problemes d'estabilitat parlamentària, En Comú Podem comença una campanya amb el vent bufant a favor seu. Entres les seves bases compten amb haver guanyat les anteriors generals i amb augmentar la distància amb la resta en totes les enquestes publicades fins ara. El sondeig preelectoral del CIS d'aquest dijous els deixava a la vora dels 15 diputats, tres més dels aconseguits el 20-D. A aquesta imatge de vencedors contribueix el sorpasso que les enquestes pronostiquen de Unidos Podemos al PSOE al conjunt de l'Estat, malgrat que En Comú fuig d'aquesta batalla i se centra en el govern de Rajoy. “No només podem guanyar més diputats per Catalunya sinó que podem ajudar els companys de l'Estat a fer fora el PP”, ha assegurat Ada Colau durant l'acte.

Els de Xavier Domènech han triat el parc del Clot, al districte de Sant Martí de Barcelona per obrir una campanya en la qual la presència d'Ada Colau serà molt destacada. A més de l'alcaldessa i del número u al Congrés, a l'acte han participat la majoria dels primers noms de la llista per Barcelona juntament amb l'eurodiputada del partit verd, Ska Keller. La pluralitat de veus serà la tònica general de la confluència catalana, en unes eleccions en què per Unidos Podemos l'objectiu se centra en superar el PP.

Pels partits independentistes, en canvi, l'objectiu és sortir reforçats de les generals per conjurar el mal moment parlamentari. Un dia després del fracàs del projecte dels pressupostos i el mateix dia que el CIS pronosticava per ells estancament o caiguda d'un escó, aquest dijous no s'estenia el desànim en l'acte amb què ERC ha obert la campanya al popular barri de Sant Andreu.

ERC acudeix a aquestes generals disposada a salvar la distància que els va separar d'En Comú Podem al desembre. La formació morada s'ha convertit en el seu principal rival, contra la qual volen demostrar que “l'únic canvi possible”, el seu eslògan de campanya, passa pel procés independentista. Gabriel Rufián ha centrat el seu missatge en recordar que la majoria dels partits espanyols s'oposen al referèndum català i en retreure als de Colau i Iglesias les seves aliances amb el PSOE. “Som aquells que no es rendeixen mai, que no es resignen mai”, ha assegurat Rufián. “Quan creiem que ens cansem, persistirem, fins a la república”.

Convergència, força que també aspira a millorar els seus resultats del 20-D contra els pronòstics de les enquestes, ha triat la seva plaça forta de Girona per a l'inici de campanya. A l'acte hi han anat tots els seus pesos pesats: el candidat, Francesc Homs, al costat del president Puigdemont i l'expresident Artur Mas. La crisi parlamentària de l'independentisme té a CDC la seva baula més feble, que arrossega una caiguda històrica que sembla no haver trobat fons i per a qui els sondejos pronostiquen caigudes de fins a dos diputats. Contra aquests vaticinis, Convergència ha dissenyat una campanya molt diferent de la de desembre -per començar es presenten en solitari i amb una altra marca-, però que en realitat torna als clàssics: defensa de l'ordre i contra “els extremismes”, que Francesc Homs ha identificat amb PP i la CUP.

El PSC a Pindea i Ciutadans torna als hotels

El PSOE ha fixat Catalunya com un dels seus llocs estratègics per mantenir el pols amb Unidos Podemos. El tercer lloc obtingut per Miquel Iceta en les últimes generals, amb més de mig milió de vots, ha convençut a Sánchez de la necessitat de prémer l'accelerador a la comunitat que durant dècades va ser el seu bastió perquè el PSC repeteixi aquests números. L'aposta del PSOE per Catalunya és clara, començant perquè va ser aquí on Sánchez va presentar al seu equip de ministrables o que la seva número dos al desembre serà la cap de llista per Barcelona.

Els d'Iceta han escollit per obrir la campanya Pineda de Mar, una ciutat mitjana a la comarca del Marsme governada pel PSC que representa bé el poder que el partit encara manté en força nuclis urbans fora de l'àrea metropolitana. “No donarem suport a un govern de PP”, ha assegurat Meritxell Batet, com a crit de guerra per allunyar el fantasma de la gran coalició que Unidos Podemos els imputa.

Ciutadans, per la seva banda, ha tornat a triar com a escenari un hotel de 200 euros la nit, el Catalonia del Passeig de Gràcia, per donar començament a la campanya. El candidat català, Juan Carlos Girauta, que va recollir uns resultats pitjors als esperats en l'última contesa, ha estat aquesta vegada flanquejat per Toni Roldán, diputat al Parlament i home en alça dels taronges. El partit d'Albert Rivera tornarà a defensar l'encaix constitucional de Catalunya a Espanya fent valer que lidera l'oposició a la cambra catalana davant el mal moment del Govern. Per això, Inés Arrimadas acompanyarà al candidat la pràctica totalitat dels dies de campanya. El seu lema: “Un president català per canviar Espanya”.

Finalment, el candidat del PP, el ministre en funcions Jorge Fernández Díaz ha triat l'espai Portal de l'Eixample per començar la seva campanya. Pels conservadors la plaça catalana és la més complicada. Va ser la comunitat que pitjor percentatge els va proporcionar el 20 de desembre, amb només un 11,1%, malgrat la qual cosa van obtenir 5 importants escons, 4 d'ells per Barcelona i el cinquè per Tarragona.

Malgrat això, Catalunya serà una de les cinc comunitats en què Mariano Rajoy farà actes. En aquesta campanya els estrategs del PP s'han fixat concretament a Lleida, territori on els van faltar poc més de 2.000 vots per obtenir un sisè diputat català. Rajoy estarà en aquesta província, a més de a Barcelona, per intentar obtenir aquest grapat de vots que, de complir les pitjors perspectives per a Convergència, podria treure el PP de la posició de cua a Catalunya.

Etiquetas
stats