Es presenta la plataforma 'Mai més', contra el terrorisme, la guerra i qualsevol discriminació
Prop d'un centenar d'organitzacions, partits, sindicats i entitats ciutadanes convoquen una manifestació a Barcelona dissabte 28 a les cinc de la tarda des de plaça Universitat. La mobilització pretén ser una resposta organitzada als atemptats patits la setmana anterior a París. També pretén afrontar les conseqüències negatives de la reacció davant el terrorisme.
Pere Camps, l'animador de Barnasants explica la gènesi del moviment que ha adoptat el nom de “Mai Més”. “Just després de conèixer els atemptats, diverses persones i entitats del món cultural ens vam reunir d'urgència per reaccionar”. La reacció ha estat ràpida, afirma:“A l'inici vam ser una vintena i ara ja superem el centenar”.
La manifestació té uns lemes contundents que fan recordar la lluita contra la guerra a Iraq. A la que ara se suma la repercussió a Occident. “Ni terrorisme, ni guerra, ni feixisme, ni retallada de llibertats. Per la pau, la Justícia social i els drets humans aquí i arreu”.
David Minoves, en nom del Centre Internacional Escarré de Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN), ha ressaltat la necessitat d'una reacció que tingui en compte que els principals afectats per les mesures contra el terrorisme yihadista són els ciutadans dels països que després són bombardejats des d'Occident. Per això ha fet una crida a manifestar-se “contra la violència allà on s'expressi”. Per tant, ha manifestat, “no avalarem cap guerra, cap bombardeig, cap retallada de les nostres llibertats, cap nova retallada de les nostres llibertats i no permetrem més lleis xenòfobes ni més centres de detenció il·legals o il·legítims”.
Estela Pareja, e la Comissió Europa d'Ajut al Refugiat (CEAR), emanat “vies segures i legals d'accés a territori segur de les persones refugiades”. També ha instat a “no criminalitzar-les”, perquè són al mateix temps, “víctimes” i “supervivents”.
Edoardo Bazzaco, de Sos Racisme dita amb contundència: “no podem acceptar la criminalització de col·lectius pels actes d'individus”. En aquest sentit ha dit també: “no podem deixar laporta oberta a la xenofòbia i el racisme”.
Pere Camps ha tancat la presentació recordant que els catalans hem patit també els efectes de bombardeigs feixistes i ha posat exemples familiars d'exilis i marginacions per reclamar que aquí en siguem conscients dels efectes que tenen les dites lluites contra el terrorisme quan retallen llibertats.
A la manifestació convoquen moltes entitats de caràcter divers. Això es veia en la primera fila dels que convocaven a la marxa. El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, representants d'EuiA, de la Federació de Veïns i veïnes de Barcelona, de l'exdiputat de la CUP, David Fernàndez, o el president de l'ANC, Jordi Sànchez, entre altres.
Entre els firmants de la convocatòria hi ha Omniu, ANC, Favb i Confavc, Fundipau, Stop Mare Mortum, CCOO de Catalunya i forces polítiques com les CUP, PSC, ICV, i EuiA, a més del sindicat de Periodistes de Catalunya.
El manifest de la marxa es pot trobar al web creat per a la plataforma: http://plataformamaimes.cat/