El regidor que va destapar la trama de corrupció que sacseja la sanitat catalana
“¿Alegria? Zero. Avui és un dia trist, un dia de reflexionar què ha passat i passa amb la sanitat catalana”. Qui parla és David Vidal, regidor de la CUP a Reus i un dels protagonistes involuntaris del dia en què s'ha realitzat un de les més importants operacions contra la corrupció sanitària a Catalunya.
La Guardia Civil ha dut a terme aquest dimarts una gran batuda anticorrupció a les comarques del Camp de Tarragona. Els agents, dirigits pel jutjat d'instrucció número 3 de Reus, han efectuat registres en fins a 20 edificis públics, entre ells l'ajuntament de Reus i Cambrils, i als hospitals Sant Joan de Reus i el Comarcal d'Amposta. En l'operació han estat detingudes 7 persones, entre elles la tinenta d'alcalde de Reus, Teresa Gomis (CiU) i José Augusto García Navarro, director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya, que gestiona fins a 20 hospitals.
L'operació és l'últim capítol del cas Innova, una de les suposades trames de corrupció sanitària que han remogut l'opinió pública de Catalunya. Un cas que ja compta amb més de 10 peces judicials obertes i el pilar del qual és el conglomerat públic Innova, una entitat empresarial que va arribar a gestionar el 75% del pressupost municipal de Reus.
El cas Innova comença amb l'entrada de David Vidal a l'ajuntament de Reus com a regidor de la CUP. Vidal havia treballat per a una empresa d'Innova com a jardiner i coneixia les pràctiques opaques de l'empresa. “Innova ho controlava tot, des dels esports municipals fins als serveis funeraris, encara que el gruix era la sanitat”, explica el regidor en conversa telefònica amb Catalunya Plural.
Un regidor novell en l'epicentre de la trama
Quan Vidal va arribar a l'ajuntament de la capital del Baix Camp de seguida va observar que el hòlding municipal Innova era un gegant, participat majoritàriament pel consistori de Reus i en menor mesura per altres de la zona, la gestió del qual era totalment opaca. Al seu capdavant, Josep Prat, un home que compaginava més de cinc càrrecs, entre ells la presidència del poderós Institut Català de Salut (ICS), principal organisme de la sanitat pública catalana, al mateix temps que era president d'USP, la xarxa de hospitals privats més gran de l'Estat.
“Com a responsable públic em vaig trobar davant d'una empresa que era de l'ajuntament en bona part, però sobre la qual no podíem saber res, una cosa incontrolable i que es veia venir de lluny”, explica Vidal. Així que el regidor, en el primer consell d'administració d'Innova va reclamar una auditoria de gestió –“no una simple auditoria de comptes”, aclareix, “volíem saber què s'havia fet amb cada euro”–, saber si els càrrecs de Prat eren compatibles entre si i va donar un ultimàtum, fins a final d'any, perquè l'alcalde donés a conèixer els sous dels gerents de l'entitat.
Però res d'això va passar. Mai se li va lliurar la informació requerida ni el consistori, que acababa de passar de ser governat pel tripartit de PSC, ERC i ICV-EUiA a mans de l'alcalde Carles Pellicer, de CiU, va accedir a realitzar una auditoria de gestió. David Vidal va presentar una denúncia el dia 7 de gener davant la fiscalia de l'Audiència Nacional, 250 folis d'informe en el qual es repassaven les dificultats per examinar Innova, les irregularitats detectades en la gestió i les sospites de desviament de diners públics.
La caiguda d'un model de gestió sanitària
Cinc dies després de la denúncia de Vidal, Josep Prat va dimitir dels seus càrrecs a Reus i l'alcalde Pellicer va fer públic el sou que Prat treia d'Innova: 280.000 euros anuals. “Cobrava més que Rajoy o Mas. Dues o tres vegades més. I tot de Reus”, etziba Vidal. Però el sou desorbitat d'un home que ho era tot en la gestió sanitària catalana era només la punta de l'iceberg. Vidal i el seu equip van continuar treballant per saber qui i com havien facturat de les empreses públiques, una investigació que va ser donant els seus fruits en fins a cinc ampliacions de la denúncia que originalment havien presentat.
Un dels primers mitjans en investigar el cas al costat de Vidal va ser la revista local Cafèambllet, que ja havia destapat un altre episodi de corrupció sanitària a Blanes i Calella. A Reus, la llista d'irregularitats d'Innova era encara més voluminosa. Pagaments per treballs amb sospites fundades de no haver-se realitzat, col·lació de personal directament des del departament de Salut de Marina Geli, portes giratòries entre la sanitat pública i la privada, adjudicacions a dit, contractes inflats... A partir d'aquí tot el garbuix d'interessos sanitaris creats durant dècades va començar a enfonsar-se. Una vintena de regidors de l'anterior tripartit van ser imputats, inclòs l'exalcalde Lluís Miquel Pérez (PSC). També Josep Prat i l'exdirector de CatSalut, Carles Manté, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet (CiU), al costat d'un nodrit grup d'empresaris de la sanitat.
L'operació d'aquest dimarts és l'última cuada d'una causa judicial inacabable. Les 10 peces que alberga el jutjat de Reus dibuixen una xarxa que enreda a bona part dels centres sanitaris de Catalunya i qüestiona la gestió que durant dècades s'han fet de la sanitat. La caiguda en desgràcia de tot un model engreixat a força d'interessos personals que es confonen amb les institucions públiques.
“Les coses només han començat ha sortir”, assegura Vidal, que explica que és difícil saber fins a quin punt arribaven les xarxes d'Innova i si això ha canviat en l'últim temps. “Estaràs content avui, m'han dit. Doncs no, alegria? Zero”, indica. “Avui és un dia per reflexionar. Un dia per pensar en que al mateix temps que hi ha persones que aprofiten els forats legals per enriquir-se s'està destruint el sistema sanitari públic”.