Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

La zona del magatzem Castor registra més de 20 sismes en una nit

La zona del magatzem de gas registra 20 sismes en una nit.

EFE

Valencia —

Més d'una vintena de sismes, un d'ells de 4,1 graus en l'escala de Richter, s'han registrat des de djious a la nit al golf de València, a l'entorn del magatzem subterrani de gas natural Castor, davant les costes de Vinaròs (Castelló). Segons dades de l'Institut Geogràfic Nacional, des de les onze de la nit d'ahir s'han produït un total de 23 sismes en aquesta zona, l'últim dels quals ha quedat registrat a les 05.07 d'aquest matí.

El més intens es va produir cap a dos quarts de la nit amb una magnitud de 4,1 graus, mentre que poc després de les onze s'havia registrat un altre terratrèmol de 3,9 graus. La resta de sismes han registrat una magnitud d'entre 1,8 i 2,9 graus en l'escala Richter, segons les mateixes fonts.

El moviment de terra més intens des que van començar a registrar aquests terratrèmols relacionats amb el projecte Castor es va produir a la matinada de dimarts amb una magnitud de 4,2 graus, i va portar a activar el pla de risc sísmic de la Generalitat valenciana.

Els alcaldes de la zona es reuniran aquest dijous per establir un posicionament consensuat davant els sismes, i ja han avançat que d'entrada exigiran més informació a l'Administració sobre què està passant. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, per la seva banda, ha afirmat en una entrevista a TV3 que “de moment s'hauria de suspendre indefinidament la llicència a l'empresa”. I pel que fa als veïns, entre els quals s'hi estén la incertesa, ja han organitzat protestes en forma de cassolada en els darrers dies.

El projecte Castor, amb una inversió de 1.200 milions d'euros, mira d''aprofitar un antic pou petrolífer a 1.750 metres de profunditat sota el nivell del mar per subministrar fins a un terç de la demanda de gas del sistema durant 50 dies. Però, pel que sembla, la injecció de gas ha provocat des del passat 13 de setembre centenars de sismes, la majoria de baixa intensitat, fet que ha indignat els veïns del Baix Maestrat i les Terres de l'Ebre.

El Ministeri d'Indústria va ordenar el passat 26 de setembre el cessament temporal de l'activitat d'extracció de gas a la planta per investigar les causes de l'augment de l'activitat sísmica a la zona. Experts geòlegs han afirmat que els nombrosos sismes registrats a la costa de Castelló i Tarragona es deuen a la “sismicitat induïda” pel projecte Castor, provocada per la injecció de gas a la roca, encara que no hi ha consens sobre els seus riscos i evolució.

Soria: “L'emmagatzematge podria ser-ne l'origen”

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha dit avui que, segons el Col·legi Nacional de Geòlegs i l'Institut Geogràfic i Miner, “sembla” que hi ha una “relació directa” entre la injecció de gas en l'emmagatzematge subterrani i els “microsismes” a la zona. “L'emmagatzematge podria estar en l'origen dels sismes però encara no en tenim constància científica. Seran els experts que hauran de determinar”, ha afirmat Sòria en declaracions a Onda Cero.

El ministre ha recordat que dijous passat, després que es registrés un sisme de magnitud 3,6 graus d'intensitat en l'escala Richter, el Ministeri d'Indústria va dictar una resolució per aturar “tota mena d'activitat addicional” en Castor “fins que no se sàpiga exactament el que està passant ”.

Tècnics del Ministeri d'Indústria estan recollint informació per intentar determinar si l'augment de l'activitat sísmica al golf de València, a l'entorn de l'emmagatzematge de Castor, podria estar relacionada amb la injecció de gas en aquesta infraestructura.

Etiquetas
stats