El Constitucional anul·la la sanitat universal valenciana
Al juliol del 2015, a penes unes setmanes després de l’arribada al poder de Ximo Puig i el Consell del Botànic, entrava en vigor el decret llei per mitjà del qual la Generalitat Valenciana instaurava la universalitat de l’atenció sanitària, una norma contra la qual presentava un recurs davant del Tribunal Constitucional el Govern de Mariano Rajoy a l’octubre d’aqueix mateix any. Ara, més de dos anys després, l’alt tribunal ha anul·lat aquesta llei.
Així, el Constitucional ha declarat inconstitucional el text i anul·la el decret de l’executiu autonòmic, que tornava l’atenció sanitària als immigrants en situació irregular. A través del Reial decret 16/2012, l’executiu del Partit Popular va retallar el dret a la salut a distints col·lectius, entre els quals un col·lectiu especialment vulnerable, les persones migrants en situació administrativa irregular.
Segons la sentència, la llei “estén l'accés a les prestacions sanitàries a les persones estrangeres no registrades ni autoritzades com a residents a Espanya i amb residència efectiva a la Comunitat Valenciana, que no tinguen la condició d'assegurades ni de beneficiàries del Sistema Nacional de Salut i que no puguen exportar el dret a cobertura sanitària en el Sistema Nacional de Salut des dels seus països d'origen, ni existisca un tercer obligat a pagament”.
D'acord amb el parer del tribunal, la norma “amplia la cobertura sanitària en l'àmbit subjectiu de les prestacions no contemplat per la normativa estatal” que inclou “entre els subjectes que tenen la condició d'assegurats els estrangers titulars d'una autorització per a residir en territori espanyol [en situació regular], però no els que no estan registrats ni autoritzats com a residents a Espanya”.
Per això, “en no atendre el criteri del bàsic en la norma estatal, el Decret Llei 3/2015, del Consell de la Generalitat Valenciana ha de declarar-se inconstitucional i nul per vulneració de l'art. 149.1.16” de la Constitució.
Vots particulares
La sentència, tal com ha avançat la Cadena Ser, té uns quants vots particulars, un que formulen Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol, Cándido Conde Pumpido i Maria Luisa Balaguer, i un altre del magistrat Antonio Narváez que creu que el Govern valencià va actuar amb aquest decret d’acord amb les competències contingudes en l’Estatut d’Autonomia.