Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Habitatge, la joia dels pressupostos ‘socials’ de Ribó

Joan Ribó (Compromís) y Ramón Vilar (PSPV-PSPV) en la presentació dels pressupostos

Moisés Pérez

València —

Encara que l’herència de l’etapa anterior i el marge financer que dóna el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, és estret, el nou tripartit municipal de València ha volgut consumar en els seus primers comptes el gir social proclamat. Els seus pressupostos, aprovats després dels enfrontaments esdevinguts entre els distints socis de govern, són tota una declaració d’intencions: aposten per la participació, prioritzen allò social i implanten una agenda de caire mediambiental.

Dins d’aquest gir social que tant pregona l’equip municipal de l’Ajuntament de València, que lidera Joan Ribó (Compromís), destaca l’augment extraordinari que experimenta la partida d’habitatge. Dels 190.000 euros que anaven consignats en els comptes del 2015, ara es passa a 3,25 milions d’euros. D’aquests diners, 1,2 milions aniran destinats a la construcció de més habitatges municipals en un pla de caràcter plurianual. “Volem tenir una política social d’habitatge ben destacada, ja que hi ha gent dormint al carrer”, ha defensat Ribó, escortat per l’edil d’Hisenda, Ramón Vilar (PSPV-PSOE).

“L’increment en les polítiques socials és més alt, ja que hi havia destinats en el pressupost anterior 2,3 milions d’euros ficticis”, ha denunciat l’alcalde. Comptant amb aquesta quantitat, s’augmenta en quatre milions d’euros per als comptes del 2016. La pujada en educació –escoles municipals pel programa pilot del Consell i els llibres de text– és de cinc milions, atés que passa dels 34 del pressupost del 2015 als 39 del 2016.

En inversió destaquen els diners destinats –set milions d’euros– a les obres que decidisquen els veïns en les consultes que es posaran en marxa des de la setmana que ve. “Incrementem un 62% la inversió”, ha reivindicat, i ha assegurat, citant la teoria keynesiana: “Nosaltres creiem el que diuen els economistes progressistes, si les institucions públiques inverteixen es crea un efecte multiplicador en l’economia”.

La partida dels serveis que es presten a la ciutadania també augmenta. Als serveis d’arreplega de fem i neteja viària es destinen 2,5 milions d’euros més “per a continuar amb el pla de xoc i reduir la brutícia en la ciutat”. Les retallades, en canvi, es produeixen en les atencions protocol·làries –un 35%– i en publicitat i propaganda –un 38%–. Entre els serveis nous que es creen, com ara benestar animal o pedanies i agricultura, destaca gairebé un milió d’euros pressupostat per a participació.

En global, el pressupost de l’Ajuntament de València serà de 753 milions d’euros i el consolidat –que inclou empreses i altres organismes públics dependents– serà de 836 milions d’euros, amb un increment del 4,18% respecte dels comptes anteriors. Gràcies a la renegociació del deute amb els bancs s’ha reduït la despesa financera i s’estalviaran 4,5 milions d’euros en interessos. L’import total de deute previst ascendirà a 693 milions d’euros. En percentatge, es redueix, però no de manera significativa “perquè la reducció ràpida de l’endeutament ofega l’economia i els serveis socials”.

Amb el seu gir tributari, Ribó estima que ingressarà 12 milions d’euros més. I a causa d’unes “prediccions irreals” en els ingressos derivats de l’ORA i de la grua reduirà en dos milions d’euros el que percebrà l’àrea de protecció ciutadana. Just la quantitat de més que disposarà el 2016 la delegació de Medi Ambient i Canvi Climàtic. La declaració d’intencions està feta.

Etiquetas
stats