El TSJCV suspén de manera cautelar el decret de plurilingüisme
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha suspés cautelarment l’aplicació del decret de plurilingüisme de la Generalitat després del recurs presentat per la Diputació d’Alacant. Els magistrats eludeixen pronunciar-se sobre el fons de l’assumpte. Amb aquesta decisió, diu la interlocutòria coneguda aquest dimecres, “en absolut es prejutja res del que es puga resoldre al seu dia en la sentència que es dicte”.
La sala contenciosa aplica la suspensió cautelar per evitar “danys greus i perjudicis de reparació impossible per als interessos i els drets de la part recurrent” i evitar que el servei públic resulte afectat. Si s’aplicara el decret i després fóra tombat per la justícia, “un gran nombre d’alumnes podrien veure els seus drets disminuïts en relació amb l’acreditació d’idiomes”, expliquen els jutges.
El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha llevat importància a l'acte. La “sala no entra en el fons de l'assumpte. Presentarem les nostres al·legacions i creiem que el nostre decret està fonamentat, té el vistiplau del Consell Jurídic Consultiu i l'advocacia de la Generalitat. Anem a seguir treballant amb tota normalitat”.
El decret de plurilingüisme substitueix les antigues línies (en valencià o castellà) per un model estructurat en tres nivells: bàsic (I i II), intermedi (I i II) i avançat (I i II). Les diferències les marquen la distribució d’hores en les tres llengües i altres elements de reforç de competència oral; és a dir, com més hores es facen en anglés, en valencià i en castellà. Com més hores de valencià (nivells avançats), més d’anglés.
El nou sistema sembla haver estat ben acollit pels col·legis públics –més de la meitat han escollit el nivell avançat–, especialment a Castelló (83%) i a València (55%). La resposta ha estat més tèbia a Alacant. Allà, els nivells bàsic i intermedi han estat majoritaris amb un 28 i un 32%, respectivament.
Precisament, la Diputació d’Alacant, governada pel PP, ha recorregut contra el decret. La resposta d’aquest partit a la iniciativa de la Conselleria d’Educació ha estat la de presentar batalla sense quarter, inclosa la judicial.
A parer d’una portaveu del PP, “aquest decret suposa un autèntic xantatge a les famílies i és absolutament discriminatori que els pares que, amb total llibertat, vulguen que els fills aprenguen més anglés, necessàriament hagen de tenir més valencià”.
El Consell del Botànic, amb Marzà
Els grups parlamentaris del PSPV, Compromís i Podem, els signants del Pacte del Botànic, defensen sense fissures el decret de plurilingüisme. “És mentida que no hi haja llibertat d’elecció, que es vulga fer pencar de valent els xiquets valencians i que es prioritze una llengua sobre una altra. S’ha apostat per un model trilingüe”, ha dit el portaveu socialista, Manolo Mata.