Rajoy es reuneix amb Puig i obri la porta a reconèixer el deute històric
Mariano Rajoy ha obert la porta al fet que el Govern central reconega el deute històric amb la Comunitat Valenciana. Si més no, és el que li ha traslladat al president de la Generalitat, Ximo Puig, després de la seua trobada d'aquest dijous en la Moncloa.
El president valencià ha traslladat al líder de l'Executiu central un decàleg amb les reivindicacions valencianes, centrades en la reforma del sistema de finançament autonòmic i en mecanismes que compensen la insuficiència financera de les autonomies. Segons Puig, Rajoy “es mostra obert al fet que en el marc general del debat s'aborde el deute”. El terme deute històric al·ludeix a l'endeutament acumulat per l'Administració autonòmica per la insuficiència de recursos rebuts de l'Estat.
El cap del Consell ha plantejat les seues exigències com una via per a solucionar el problema territorial de l'Estat espanyol. Un conflicte que, ha insistit, va més enllà de les tensions amb les institucions catalanes. “És evident que en política i en finançament és on es poden trobar vies d'acord”, ha assenyalat el president.
“Reunió amb el president de la Generalitat Ximo Puig. El Govern, a favor de consensuar un model de finançament que beneficie a tots”. El president del Govern, Mariano Rajoy, ha llançat, per la seua banda, aquest missatge en Twitter per a resumir la seua actitud en la trobada amb Puig.
La segona visita de Puig en dos anys a la Moncloa estava prevista al migdia, però va ser avançada a les 10.00 per la convocatòria urgent del Consell de Ministres per a adoptar decisions en relació amb la convocatòria de referèndum independentista a Catalunya.
El procés d'autodeterminació català ha centrat l'atenció d'aquesta reunió, com era previsible i preveien des del Palau de la Generalitat. No obstant això, s'ha aconseguit arrancar el compromís de complir l'acord de la conferència de presidents: reformar el sistema de finançament autonòmic abans que acabe l'any. Segons Puig, Rajoy “ha expressat la voluntat política de complir l'acord”. El següent pas és convocar una comissió tècnicopolítica per a decidir finalment el nou model.
Els vents que bufen respecte a aquesta qüestió no semblen massa favorables per a la Comunitat Valenciana. Com ja s'ha assenyalat des de Delegació de Govern i ha deixat veure el president abans de la reunió, el Govern central pretén que les comunitats autònomes aconseguisquen un acord entre elles, per a plantejar-lo més endavant en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i obtenir un nou model consensuat, malgrat que les autonomies no tenen ni la meitat del pes en la presa de decisions del consell.
Un acord no serviria de res sense el vistiplau del Govern central, del que depèn la decisió, per la qual cosa Puig insisteix que ha de prendre la iniciativa. El calendari tampoc sembla jugar a favor: tres mesos per a trobar un pacte entre autonomies, proposar un nou model i aprovar-lo.
A l'eixida de la trobada, Puig ha insistit en la seua idea que el problema territorial a Espanya “no és solament la crisi de Catalunya” i en què “la solució passa pel diàleg i la superació partidista”. “Una peça clau és el finançament de les comunitats autònomes”, ha insistit.
El president valencià ha plantejat a Rajoy un decàleg de propostes en el qual ha considerat l'informe de la comissió d'experts del CPFF “un punt de partida útil per a forjar un acord”. Un acord que ha considerat que ha de basar-se a garantir que les comunitats autònomes tinguen suficients recursos per a sostenir els serveis de l'Estat del benestar, a aclarir la “equitat interterritorial”, reforçar l'autonomia fiscal i recuperar l'equilibri pressupostari mitjançant la mutualització del deute de comunitats com la valenciana, que han patit l'infrafinançament, perquè el nivell de deute acumulat no “perllongue cap al futur la discriminació patida en el passat”.
Després d'intentar-ho Puig en tres ocasions, Rajoy va confirmar el dissabte que rebria al cap del Consell per segona vegada. L'última trobada es va produir al novembre de 2015, quan el president valencià va aconseguir que el Govern desbloquejara el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). En aquella trobada, Rajoy va assegurar a Puig que estudiaria un “fons d'assignació constitucional” de 1.300 milions d'euros per al 2016 que compensara l'insuficient finançament de la Comunitat Valenciana. La solució transitòria que es va proposar mentre no estiguera clar el nou model no va arribar mai.
La reforma del finançament autonòmic és el principal objectiu polític de la Generalitat Valenciana, que ha aconseguit que el comitè d'experts creat pel Consell de Política Fiscal i Financera arreplegue una bona part dels seus plantejaments per a corregir una insuficiència de recursos calculada en un 1.300 milions d'euros anuals que llastra el funcionament de l'Administració autonòmica i agreuja sense parar l'endeutament de la Generalitat.
Puig també ha tingut sengles entrevistes amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al novembre de 2015 i març d'enguany, per a insistir en la reivindicació de la reforma d'un sistema de finançament que perjudica la Comunitat Valenciana i porta diversos anys caducat.
La trobada amb el president del Govern va ser el motiu d'una reunió la vesprada del dimecres del president Ximo Puig i la vicepresidenta del Consell Mónica Oltra en la qual van coincidir que la reforma del sistema de finançament ha de ser la prioritat en les reclamacions a Rajoy.
Un altre dels aspectes plantejats en la cimera entre tots dos presidents és la necessitat d'acabar amb la limitació de les taxes de reposició i les retallades que han portat al fet que l'administració valenciana siga la segona amb menys funcionaris per cada mil habitants, la primera en termes relatius.
A més, van acordar traslladar a Rajoy les infraestructures pendents d'implantar en el territori valencià per part de l'Administració General de l'Estat i que són imprescindibles per a la vertebració i desenvolupament econòmic, com el Corredor Mediterrani en el seu disseny original, l'alliberament de l'AP-7 o el tren de la costa, entre unes altres.