Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La declaración de Aldama: “el nexo” del caso Ábalos apunta más arriba aún sin pruebas
De despacho a habitaciones por 1.100 euros: los ‘coliving’ se escapan de la regulación
Opinión - ¿Misiles para qué? Por José Enrique de Ayala

Ciutadans fa trontollar la presidència de la radiotelevisió pública

Josep López, a la comissió sobre la radiotelevisió pública a les Corts Valencianes.

Laura Martínez

València —

Ciutadans fa una altra estocada al Consell en un dels punts en què més mal li fa: la nova radiotelevisió pública. La formació que lidera en les Corts Alexis Marí s’ha caracteritzat durant el procés de creació de la nova RTVV, d’ara en avant, Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), per mantenir una postura crítica –encara que després constructiva– en totes les decisions.

El partit taronja ja va advertir que no volia una televisió que fóra un “bunyol” o feta “amb presses”, van rebutjar les emissions en proves o van criticar les promeses de reobrir el 9 d’octubre; es van mostrar cautelosos amb la readmissió dels treballadors i van mirar amb lupa als membres de l’Alt Consell Consultiu.

L’últim toc d’atenció va arribar aquesta setmana, quan la formació taronja va manifestar els seus “dubtes” sobre la candidatura del president del Consell Rector, Josep López “per la seua afinitat amb el president de la Generalitat i el parentiu familiar amb càrrecs orgànics del PSPV”. Segons va publicar ABC, la dona del possible nou president és cosina d’Alfred Boix, diputat autonòmic i secretari d’organització del PSPV. Aquest vincle familiar, a què el candidat lleva ferro (“fa 25 anys que sóc casat i la família no es tria”, defensa López), és prou perquè PP i C’s en qüestionen la idoneïtat com a cap de la nova corporació.

Aquests dubtes s’han convertit en un “no” rotund a López per ambdós partits. Durant la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l’Espai Audiovisual, el diputat de C’s, Toni Subiela, ha explicat a López –parafrasejant Mónica Oltra– que el seu nomenament és “ètic”, però han de plantejar-se fins on és “estètic”. “No podem donar suport a la seua candidatura”, ha sentenciat finalment Subiela.

El rebuig de la formació taronja se suma al que des del principi va manifestar el PP i posarien en l’aire la direcció de CVMC. Els comptes per al tripartit (PSPV, Compromís i Podem), partidaris de López, no quadren per a ratificar-lo en el pròxim ple. Segons el text legal, es requereix en primera votació una majoria de dos cinquens, i de tres cinquens en segona, per a escollir el president del Consell Rector.

Si es mantenen els vots negatius de PP i C’s, López no serà president, almenys, fins a la tercera votació, en què el candidat eixirà amb majoria absoluta i només durant sis mesos. Diversos partits volen evitar aqueixa tessitura, que seria considerada molt negativa: la nova televisió que hauria d’eixir per consens es desbloquejaria temporalment i sense el vistiplau de gran part de la cambra.

Ara la pilota la té encalada C’s, que no ha deixat clar –encara que en principi apunta a negatiu– quin serà el sentit del vot en el ple de dimecres que ve i manté en tensió la resta de les formacions polítiques. Segons les fonts consultades per aquest diari, ni en primera votació ni en segona PSPV, Podem i Compromís obtindrien la xifra de vots necessària, però la llei preveu que en una tercera votació s’aprove la presidència per majoria absoluta, que sí que tenen.

Quant al termini per a ratificar el president, les possibilitats són diverses. Segons les mateixes fonts, la qüestió podria resoldre’s el mateix dimecres, amb plens diferents per a arribar a la tercera votació, o podria posposar-se fins a setembre. El termini dependrà de la decisió dels serveis jurídics de la cambra.

Etiquetas
stats