PSPV, Compromís i Podem faran López president de la nova RTVV en tercera votació
Josep López serà el nou president del Consell Rector de la CVMC (Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació). Serà nomenat, si cal, amb caràcter provisional durant 6 mesos, amb el suport dels partits del Botànic en les Corts en una tercera votació.
PSPV, Compromís i Podem van acordar el vot favorable a López, candidat proposat pels socialistes a la presidència del nou ens públic audiovisual, mentre que Ciutadans i PP el van rebutjar en la comissió de dijous passat pels vincles familiars de la seua dona amb els dirigents de Blanqueries.
En l’acord a què han arribat aquest dilluns els portaveus de tots els grups polítics en les Corts es preveuen fins a tres plens per a dur a terme tres votacions per a la presidència de l’òrgan. Com indica la llei de la nova Radiotelevisió Valenciana, la presidència es votarà en el ple de les Corts i hi caldrà una majoria de dos terços en primera votació, de tres cinquens en segona votació i una majoria absoluta si s’arribara a la tercera, com tot sembla indicar. En aquest cas, la llei preveu que la presidència siga de caràcter provisional durant 6 mesos i, passat aquest temps, es facen noves votacions.
Des que es va fer la votació de la comissió per a la nova RTVV dijous passat, en què es va manifestar el canvi de postura de Ciutadans, les posicions de les formacions no han canviat. El diputat de la formació taronja, Toni Subiela, que s’ha encarregat de fer de portaveu del seu partit durant el procés de creació de la CVMC, ha justificat el canvi de posició –ja que dilluns sí que van signar la proposta de López– en l’“ocultació d’informació” dels membres del Consell i de Podem i ha qualificat l’actitud d’aquestes formacions de “deslleialtat”. No obstant això, Subiela ha admés que els vincles familiars “no poden inhabilitar-lo –López– per a ser president”. C’s torna a criticar les “presses” i la tramitació d’unes propostes precipitades, “sense temps per al diàleg”, que culminen en la “imposició” d’un president.
D’altra banda, els partits del Botànic s’han mostrat descontents amb aquesta postura de C’s. El síndic de la formació morada, Antonio Montiel, demana als grups “coherència” i “que respecten el que s’ha signat”. Compromís justifica la tercera votació a “posar fi al bloqueig d’alguns grups polítics” a la presidència de la nova radiotelevisió pública i considera que el vot de Ciutadans obeeix a “ordres que vénen de Barcelona”. El seu portaveu, Fran Ferri, ha explicat que, quan es va posar damunt de la taula la candidatura de López, no es van mirar els vincles familiars més enllà del que està estipulat legalment, per això no podien amagar informació i defensen la solvència del currículum del periodista.
El síndic del PSPV, Manolo Mata, s’excusa de la mateixa manera, diu que “no podia amagar una informació que desconec” i subratlla la vàlua de López al capdavant de la corporació. Mata considera la postura de C’s i del PP, amb el seu probable vot negatiu en els pròxims plens, una declaració d’hostilitat i ha assegurat que confia en un canvi de posició per no haver d’arribar als plens extraordinaris.