La secessionista RACV reconeix l’AVL com a autoritat lingüística
Treva en el conflicte lingüístic. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) han signat aquest divendres una declaració conjunta per a cooperar amb l’objectiu de “superar els conflictes que han descosit la societat valenciana i no han beneficiat gens l’ús social del valencià”, segons recull el text. Un fet clau quan les dues institucions mantenen posicions distintes sobre la llengua: l’AVL protegeix la unitat entre valencià i català, posició avalada científicament, mentre que la RACV defensa que el valencià és un idioma diferenciat i contradiu, doncs,el que ha determinat la filologia.
Aprovada tres dies abans del que s’havia previst, en el document aposten per “propiciar, a través de grups de treball conjunts, les iniciatives i els mecanismes que possibiliten la cooperació efectiva entre les dues acadèmies en els aspectes que s’acorden”. Això sí, remarquen que les accions conjuntes que impulsen es duran a terme sempre “des del respecte a l’ordenament jurídic valencià i als àmbits competencials propis de cada institució”.
La declaració l’han aprovada una dotzena d’acadèmics, mentre tres s’hi han abstingut i un no ha acudit al plenari celebrat aquest divendres. Després d’aquesta decisió, serà la Junta General de la RACV, institució presidida per Federico Martínez Roda, la que haurà de ratificar el document.
“La llengua valenciana constitueix un centre d’interés comú de l’AVL i la RACV amb independència de les característiques i les finalitats pròpies de cada una”, ha expressat Ramón Ferrer, president de l’AVL. “Aquest pacte es fa amb l’esperit de convertir la nostra llengua en un instrument de cohesió social del poble valencià”, ha conclòs.