Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel no da respiro a la población de Gaza mientras se dilatan las negociaciones
Los salarios más altos aportarán una “cuota de solidaridad” para pensiones
Opinión - Por el WhatsApp muere el pez. Por Isaac Rosa

Doble auditoria a l'herència de Barberá

El regidor de València en Comú, Roberto Jaramillo

Moisés Pérez

València —

Doble fiscalització a l’etapa de l’exalcaldessa Rita Barberá, però amb calma. Mentre en altres ciutats anomenades del canvi, com Madrid i Cadis, ja han començat a revisar l’etapa anterior, els temps del tripartit municipal a València són diferents. Encara que la pretesa revisió es preveu més profunda.

Segons el regidor de Transparència i Govern Obert, Roberto Jaramillo, de València en Comú. la idea és que es faça una doble auditoria a l’herència que ha deixat l’anterior equip de govern local. “Cal diferenciar entre l’auditoria comptable i la ciutadana, que consisteix a retre comptes dels resultats del que pressuposta davant dels ciutadans”, apunta.

De fet, l’auditoria comptable ja està en marxa, malgrat que es tracte de la que realitza tots els anys l'intervenció municipal. Una revisió que afecta els comptes tant de l’Ajuntament com de tots els organismes i les empreses públiques dependents del consistori, i que per efectuar-la es fa una selecció d'aquest cada any. De moment, aquesta revisió afecta a la Fundació Turisme Valencia Convention Bureau, baix sospita pel cas Urdangarín.

La denominada auditoria ciutadana està encara en fase inicial. El govern local està acostant postures i debatent sobre el projecte juntament amb entitats ciutadanes –com la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute– per a presentar un projecte consolidat. “És una prioritat per al nostre govern municipal. Però volem presentar una iniciativa sòlida i que siga fruit de la participació amb diferents ens, per la qual cosa encara no podem fixar una data concreta de quan la presentarem”. Un procés que, davant de la prioritat d’elaborar els pressupostos, no es preveu que estiga acabat fins al començament de l’any que ve.

Malgrat que el projecte està en fase de construcció, des de la Delegació de Transparència aposten perquè siga una anàlisi des de diverses perspectives, que no se circumscriga només a una avaluació dels resultats des del prisma de l’eficiència. És a dir, que també es faça des d’un punt de vista mediambiental o de gènere, per exemple.

Una auditoria amb què no es pretén “regirar el passat per a criticar com de malament que s’ha fet. No és aquest el nostre objectiu. Ara, si trobem en la revisió informació o dades que puguen comportar irregularitats o altres danys a la butxaca de la gent, ho denunciarem”, puntualitza Jaramillo.

No més de tres ‘clics’

Convertir l’Ajuntament de València en una administració cristal·lina també està en la fase inicial. L’executiu local està redactant, fruit de les trobades que manté amb entitats que tracten aquests temes i amb experts de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València, un pla estratègic per a determinar les noves mesures en matèria de transparència. “No es tracta d’anunciar una bateria d’iniciatives i deixar-ho ací; s’anirà innovant de manera continua”, assegura l’edil del ram.

“El que volem fer és que tota la informació que estem bolcant per a complir els requisits que marca la llei autonòmica siga fàcilment accessible al ciutadà”, indica. La filosofia amb què treballa el govern local és evitar que, per a trobar una dada, el ciutadà haja de regirar entre una informació voluminosa de contractes, indicadors i acords. I per a fer-ho, es proposen que el portal –siga nou o s’utilitze l’existent, fet que ara es debat- siga com més interactiu millor, amb gran presència de gràfics que ajuden a fer més digeribles les xifres.

Un propòsit que des de Transparència volen que s’analitze mitjançant la regla dels tres clics, en què el tercer significa que la informació està amagada o es pretén que siga opaca. Així, es busca que el ciutadà puga tenir a l’abast tota la informació referida no sols a unes despeses determinades, sinó també al motiu pel qual s’inverteix aquesta partida ací, perquè s’ha contractat aquesta empresa, com s’ha fet i altres detalls.

Etiquetas
stats