Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

La rebel.lió de les pastanagues

El teatro municipal vende zanahorias en lugar de entradas para ver el espectáculo. (Edu Bayer)

Toni Polo

Quim Marcé, director del Teatre Municipal de Bescanó, al costat de Girona, considerava ahir la possibilitat de penjar el cartell de “Esgotades les ... pastanagues”. La gràcia és que cada pastanaga té premi: una entrada per a l'obra suïcidis, del jove dramaturg Llàtzer Garcia, produïda per la companyia PocaCosa Teatre, avui dissabte, en aquesta sala municipal. El fons de la qüestió està en la pujada de l'IVA en les activitats escèniques del 8% al 21%. La jugada és una maniobra legal per no haver de pujar el preu de les entrades però, sobretot, “és una queixa contra aquesta decisió del Govern espanyol que, de moment, ja ha propiciat que les vendes hagin baixat un 30% des de la seva aplicació ”, diu Marcé.

‘Me las quitan de las manos, oiga’

Els preus de les pastanagues, “casualment”, coincideixen amb els preus que el teatre havia estipulat en programar la temporada. Una pastanaga (es venen per unitats, no per raïms) anticipada val 13 euros ia taquilla, 15. “Són els preus gravant l'IVA d'aquestes hortalisses, que és un 4%”, explica el director del teatre.

La pregunta del milió és: ¿és legal que un teatre vengui pastanagues i regali entrades? Donada l'enorme repercussió que ha tingut aquesta iniciativa (“ens han entrevistats a la BBC en directe, hem sortit al New York Times i fins a la premsa vietnamita”, comenta Marcé), s'ha realitzat un informe jurídic del qual es desprèn que no sempre aquest tipus d'accions són il.legals. “Per cobrir les esquenes hem demanat permís a l'ajuntament per posar una parada d'hortalisses dissabte abans de la funció. Llavors, una botiga amb llicència per a això, s'ocuparà de vendre les pastanagues, que tindran una entrada de regal. Només ens quedarà posar-nos d'acord amb la botiga al repartiment ”.

Precedents directes no hi ha, o això creu Marcé. És conegut que en esdeveniments importants (com partits de futbol o concerts) la revenda es fa d'or venent objectes barats a preus desorbitats. Per exemple, un bolígraf Bic a 400 euros, amb una entrada per al Barça - Madrid de regal. “La idea té a veure amb això, però hi ha una diferència molt important: el que ells fan és pervers, ho fan exclusivament per enriquir-se. Nosaltres no!”.

En efecte, la diferència entre el 4% i el 21% d'IVA es tradueix, en el cas que es venguin les 337 entrades (perdó, pastanagues), en uns 425 euros, que aniran a parar íntegres a la companyia. “Venent entrades generaríem 525 euros d'IVA; venent pastanagues, generem 100”, aclareix el director del teatre.

Objectiu assolit

La missió supera el benefici econòmic particular. “Volem que el Govern faci marxa enrere i torni a baixar l'IVA”, proclama Marcé. A Portugal ja va passar perquè la gent va deixar d'anar al teatre o altres esdeveniments escènics. “Això demostra que l'únic que genera l'augment fiscal és que la gent tingui un menor accés a la cultura, i la cultura és bàsica per a un país”.

S'ignora la repercussió pràctica que tindrà aquesta iniciativa. “Crec que altres teatres estan a l'expectativa”, diu Marcé. En realitat, a Bescanó també ho estan, ja que, en principi només es venen pastanagues per aquesta representació. “Pensem fer-ho per a tota la temporada però seria massa revolucionari i les revolucions poques vegades acaben bé”. L'objectiu ja s'ha complert: “Volíem que s'assabentés qui s'ha d'assabentar i ens consta que s'ha assabentat de sobres”.

La intenció és claríssima. No obstant això, Marcé no és del tot optimista: “Em temo que si moltes companyies s'adhereixen a la iniciativa per esquivar l'IVA, des del Govern ja s'ocuparan de canviar la llei per evitar aquestes maniobres”. La segona pregunta del milió, en aquest cas, quedaria en l'aire: ¿Qui estaria fent trampes legals, llavors?

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats