Una trentena d'activistes pel tancament dels CIEs s'han manifestat aquest matí a l'aeroport del Prat a Barcelona per denunciar els vols de deportació massiva d'immigrants. “Ha estat una acció d'escrache a la companyia AirEuropa dins de la campanya de boicot a la companyia pel seu contracte per executar els macrovols de deportació”, explica Ainhoa ââDouhaibi, de la plataforma Tanquem a els CIEs.
Els anomenats vols de la vergonya pels activistes són uns trajectes especials que duen a terme certes companyies, mitjançant conveni amb l'Estat, per deportar persones immigrants sota el protocol de repatriacions espanyol. I avui s'enlairava un d'aquests avions amb destinació Senegal.
“AirEuropa es presenta voluntàriament al concurs per lucrar-se a través de la vulneració de drets humans”, remarca l'activista Douahibi. El Ministeri d'Interior va adjudicar a la companyia aquest servei el novembre de 2012 per un valor 11.880.000 euros, segons la plataforma. Ara Tanquem a els CIEs denuncia que “AirEuropa s'expandeix a costa de substituir turistes per persones deportades”.
A l'aeroport els activistes s'han concentrat a la cua de facturació del vol d'AirEuropa que es dirigia a la capital senegalesa Dakar amb escala a Madrid per denunciar els dos vols de deportació previstos per aquest dijous al Senegal. “Els hem explicat que hi ha gent que va a agafar un vol com aquest, però que no serà com el seu, perquè no els serviran cafè, no serà de diversió”, explica Douhaibi.
L'activista recorda que el desplaçament forçós de persones està considerat com un crim de lesa humanitat. En un comunicat, la plataforma explica que les persones deportades en aquests vols “són portades a la força per la policia generant situacions de violència policial, algunes emparades pel protocol de repatriacions que permet dur a les persones lligades durant hores amb brides.” Douhaibi afegeix que persones deportades en vols anteriors han denunciat insults i vexacions.
Douhaibi afegeix que l'acció d'aquest matí buscava fomentar la desobediència civil en els casos de deportacions individuals, que es realitzen en vols comercials. “Els passatgers poden negar-se a seure, queixar-se o exigir parlar amb el pilot, que és la màxima autoritat del vol, i denunciar que s'està cometent una violació de drets humans”, i afegeix que consideren les deportacions massives una estratègia del ministeri per evitar aquest tipus de respostes.
Batudes racistes
Tanquem a els CIEs denuncia a més la realització de batudes racistes relacionades amb aquests vols. “Ja venim comprovant, no només amb aquest vol sinó des dels anteriors, que cada vegada que hi ha un vol programat hi ha redades racistes per detenir persones del país de destinació”, explica Douhaibi.
És el cas de Terrassa, on diverses entitats locals denuncien una batuda policial la nit de dimarts passat en els locals de l'Associació de Senegalesos d'aquesta localitat. “Va venir la policia dimarts a la tarda sense previ avis, van entrar i van tancar les portes, i van fer un control de documentació a les quinze persones aproximadament que estaven dins. Dues d'elles no tenien permís de residència i se'ls van endur a la comissaria de la Policia Nacional ”, relata Teo, membre de l'associació.
Teo troba “molt sospitós” que dos dies abans del vol a Dakar la policia irrompés en un local de senegalesos a Terrassa. I des Tanquem a els CIE es mostren molt més contundents: “La policia actua sota instruccions expresses per fer batudes a la caça de determinats migrants segons el seu perfil racial per omplir els macrovuelos”, apunten en un comunicat.
En aquest cas, però, no hi va haver finalment deportació. Un dels detinguts va ser deixat anar la mateixa tarda, i l'altre va rebre informació que li traslladarien a Madrid per després tornar al seu país, però al final la jutgessa va denegar la petició de la Policia Nacional no sense deixar-lo amb “una ordre d'expulsió pendent ”, segons el col · lectiu.