Avui el Parlament Europeu votarà els pressupostos pel 2017, que inclouen la proposta d’una nova partida per subvencionar la indústria armamentista. D’aquesta manera i per primera vegada en la història de la unió, l’esborrany del seu pressupost inclou la destinació de fons públics europeus a la investigació per la producció d’armes, amb l’objectiu de desenvolupar tecnologia militar avançada.
Aquesta proposta o Acció Preparatòria (AP) preveu la destinació de 25 milions d’euros a la investigació per la producció d’armes el 2017. No obstant, la inclusió de la indústria armamentista no acaba aquí. A llarg termini, es vol establir un AP entre 2017 i 2019 per un total de 80 milions d’euros que serveixi per establir les bases d’un projecte europeu d’investigació en “defensa” que serà implementat entre 2021 i 2027 i al que s’hi destinaran 3.500 milions d’euros.
Val la pena destacar que tal proposta, elaborada per la Comissió Europea a principis d’aquest any, va comptar amb la participació d’un Grup de Personalitats (GoP) assessores format per 16 membres, dels quals 9 treballen en la indústria de les armes (Indra, MBDA, Saab, TNO, Airbus, BAE Systems, Finmeccanica, Frauenhofer i Liebherr-Aerospace Lindenberg). Així, els principals interlocutors en aquesta AP amb les institucions de la UE han estat membres y grups d’investigació pertanyents a la indústria militar, els quals seran al mateix temps els seus principals beneficiaris. En canvi, la seva redacció no ha comptat amb cap representant de la societat civil.
A dia d’avui, l’esborrany d’aquesta partida pressupostària ja ha estat aprovat per dos dels tres principals cossos de la UE en matèria legislativa: la Comissió Europea i el Consell Europeu. Només queda la resolució del parlament perquè la seva aprovació sigui definitiva. És per aquest motiu que la votació que se celebra avui es clau pel futur de la UE.
Conscients de les implicacions que aquesta AP tindrà per la societat civil, tant a nivell de concepte com a nivell pràctic, són diverses les organitzacions pacifistes que s’han mobilitzat per sensibilitzar als eurodiputats perquè no votin un xec en blanc en benefici de les indústries armamentistes. La Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT en les seves sigles en anglès), de la qual el Centre Delàs d'Estudis per la Pau n'és membre actiu, és una de les entitats que més s’ha mobilitzat. A través de la campanya “No EU Money for the Arms Industry”, ha capitanejat accions com recollides de firmes (que a dia d’avui han arribat a 62.581) o la gestió de l’enviament de diversos correus electrònics a eurodiputats, que en la seva majoria no ha obtingut resposta.
Un cop aprovada l’AP, l’Agència Europea de Defensa (EDA en les seves sigles en anglès) serà l’encarregada d’administrar els fons, però en l’AP no figura cap informació sobre les modalitats de concessió de subvencions, ni hi ha garantia sobre com seran gastats els diners. La Comissió planeja solucionar aquestes qüestions el pròxim desembre, després de que el pressupost de 2017 ja hagi estat aprovat pel Parlament Europeu. De moment, les discussions s’han dut a terme a porta tancada, deixant al Parlament i al Consell fora de tota participació i, per tant, de la possibilitat de proposar i objectar.
Per no mencionar que la Comissió ha retardat en varies ocasions l’entrega del Projecte Pilot (PP) aprovat el 2014, el qual suposadament assentava les bases per la creació i l’avaluació de futures APs. Aquest endarreriment sumat al de l’entrega de l’esborrany del pressupost aquest juny a causa del Brexit han impossibilitat el treball de la comissió pressupostària del Parlament per crear un espai de debat i avaluació òptim.
Es dibuixa així un exemple més de la falta de transparència i dèficit democratització en el si de les institucions europees. A més, davant d’un escenari de crisi amb molts més reptes, el pressupost de la UE ha estat reduït respecte l’anterior (2007-2013) i no és extensible, el que significa que la seva aprovació implicarà la reducció d’altres partides, potser de les oposades al R+D militar, com les destinades a solidaritat i pau. Tot i això, diversos estats membres partidaris d’aquesta AP ja han manifestat que no hi haurà una reducció paral·lela dels pressupostos nacionals per la investigació militar proporcionals a aquest increment en la UE, el que suposarà un sensible increment global de la inversió pública en el sector armamentista.