Resposta legislativa del Govern a la suspensió de la llei antidesnonaments catalana per part del Tribunal Constitucional. L'Executiu que encapçala Carles Puigdemont ha donat a conèixer a ajuntaments i entitats l'avantprojecte de llei que vol substituir els punts de la norma suspesa que va néixer de la ILP impulsada per la PAH i l'Aliança contra la Pobresa Energètica. El text presentat aquest divendres rebaixa dos dels punts clau de la llei suspesa pel Constitucional que afectaven els grans propietaris. En concret, els referents a l'obligació d'oferir una alternativa a les famílies vulnerables abans d'executar un desnonament i a la cessió dels seus pisos buits a l'administració.
Segons l'avantprojecte de llei, es manté l'obligació de reallotjar les famílies que no puguin pagar la seva hipoteca o el seu lloguer, però es limita als propietaris que formen part del registre de pisos buits de la Generalitat –bancs i fons d'inversió, en seva majoria. D'aquesta manera es deixa de banda molts grans propietaris d'habitatge –com per exemple immobiliàries i constructores– que sí que estaven contemplats a la llei anterior. La PAH ha lamentat aquest canvi ja que, al seu parer, dista de donar resposta als impagaments per lloguer, que s'han convertit en majoria.
En aquest sentit, Puigdemont ha explicat que la nova norma preveu crear un grup de treball per estudiar els casos de “lloguer abusiu”. Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tornat apostar per limitar per llei els preus del lloguer, proposta que rebutja la Generalitat.
D'altra banda, la cessió obligatòria a l'administració dels pisos buits de grans propietaris s'ha substituït per la cessió temporal d'habitatge per interès social. Això suposa recuperar en part una mesura inclosa en la llei d'habitatge del tripartit i que el Govern de Mas va retallar tot just arribar a la Generalitat. Amb tot, si a la norma que va néixer de la ILP s'incloïa una definició àmplia pel que fa als grans propietaris d'habitatge, ara la mesura només s'aplicaria als pisos que estiguin o puguin incloure en el registre d'habitatge buits, que és de caràcter voluntari. A més, la nova normativa contempla el reallotjament obligatori però el limita en el temps, cosa que no feia la llei suspesa.
“La nova llei no donarà el mateix resultat que la ILP i serà difícil d'aplicar”, ha valorat Guillem Domingo, del grup promotor de l'anterior legislació. A la reunió d'aquest divendres l'Aliança contra la Pobresa Energètica també ha posat de manifest que no s'estan complint els preceptes de la llei que no estan suspesos i que fan referència a les sancions a les companyies que tallin els subministres bàsics.
Pel que fa al sobreendeutament, la norma suspesa contemplava que, en cas que la mediació es tanqués sense arribar a un acord, s'obrís un procediment judicial i, un cop l'entitat hagi cobrat la liquidació d'actius (com l'habitatge), es pogués cancel·lar la deute restant. El nou text torna al sistema de mediació, que és de caràcter voluntari.
Puigdemont ha destacat que la nova norma té el consens del món local i les entitats socials. No obstant això, el grup promotor de la ILP, del qual formen part la PAH i l'APE, ha rebutjat donar suport al nou text i ha considerat que el Govern ha estat “poc receptiu” per estudiar les alternatives que li va presentar.