L'Ajuntament de Badalona ha obert les seves portes el 12 d'octubre. Ho ha fet tot i la resolució judicial que es va conèixer el dia abans contra la decisió del consistori de no celebrar la jornada que és festa nacional a Espanya.
A les 8:30 del matí, a la porta de l'edifici administratiu de la tercera ciutat de Catalunya, els regidors del govern, format per Guanyem Badalona en Comú (a on participen la CUP i Podem), ERC i ICV, vetllaven per l'entrada per assumir políticament la decisió d'obrir. Ho han fet salvaguardant els interessos dels funcionaris, amb qui l'equip havia pactat el 2015 obrir el 12 d'octubre a canvi que els que anessin a treballar se'ls compensaria amb un dia durant el pont del 8 de desembre. De fet, alguns funcionaris de l'Ajuntament de Badalona s'han presentat a treballar, però els regidors els han enviat de nou cap a casa per no comprometre jurídicament la situació d'aquests treballadors.
A les portes de l'edifici del Viver, on hi ha les instal·lacions centrals del consistori, hi havia prop d'un centenar de persones en mostra de suport. Davant l'entrada hi havia els càrrecs electes que han assumit la decisió d'obrir les instal·lacions. Qualsevol ciutadà podia entrar a l'edifici i acompanyat del regidor corresponent per entrevistar-se amb ell i fer la gestió desitjada.
En un gest gràfic, Jose Téllez, tercer tinent d'alcaldia i braç dret de l'alcaldessa –que es troba fora del país en una cimera internacional durant aquests dies–, ha estripat la interlocutòria judicial instada per la delegada del Govern central a Barcelona, Maria de los Llanos de Luna, que ha prohibit que l'ajuntament de Badalona obrís amb normalitat.
Mostres de suport
Oriol Lladó, alcalde accidental, i Jose Téllez han explicat la decisió a les portes del consistori, i han definit la interlocutòria com “un cop d'Estat contra la sobirania municipal”. A la concentració de suport que han trobat els regidors hi havia diputats de la CUP, com Mireia Boya, Albert Botran, o Eulàlia Reguant, i l'ex diputat, David Fernández, entre altres. Un dels que no només estava a la porta sinó que ha entrat a l'interior de les instal·lacions consistorials ha estat Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, acompanyat pel delegat local de l'entitat. També hi eren representats col·lectius com els Iaioflautas.
Entre els veïns que s'han presentat a la porta de l'Ajuntament, hi havia gent jove, activistes socials i també alguns veterans que van lluitar contra el franquisme i van dur la democràcia a Badalona. Entre ells, Jaume Oliveras, exregidor del PSUC: “he vingut per parlar amb la regidora de cultura, perquè tenim assumptes sobre participació que els hi vull comentar”, explicava.
El de Badalona no és l'únic ajuntament que ha volgut seguir funcionant aquest 12 d'octubre. En més d'una trentena de municipis més petits no hi ha hagut intervenció judicial i hi ha activitat aquest dimecres. En alguns casos, com Celrà o Viladamant, governats per la CUP, fa quatre anys que per acord del ple no es fa festa el dia de la Hispanitat i van funcionaris a treballar, com volia fer Badalona. En altres ajuntaments l'activitat la mantenen regidors, que van al consistori a treballar, però sense atenció al públic.