Barcelona crea un registre de famílies que s’ofereixen per acollir refugiats

Siscu Baiges

Barcelona —

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa la creació d’un registre amb les persones i famílies que han ofert els seus domicilis per acollir refugiats després de veure les imatges de centenars de persones morint ofegades al Mediterrani o intentant creuar Europa camí d’Alemanya o Suècia. Ho ha anunciat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, després d’una reunió entre responsables municipals i representants de les entitats que treballen en l’atenció d’immigrants i refugiats, en la qual ha participat l’alcaldessa, Ada Colau.

Colau ja havia explicat que estava rebent moltes comunicacions de persones que volien col·laborar en l’ajut a aquests refugiats. Pisarello ha advertit, però, que, tot i les mesures d’emergència que es puguin adoptar ara, “estem davant unes ferides que estaran obertes durant molt de temps”. “No podem fer demagògia. No estem parlant d’una qüestió que es resolgui abans de 3 o 4 anys”, ha dit el primer tinent d’alcalde en referència als conflictes que han fet que centenars de milers de persones intentin arribar a Europa els darrers mesos, fugint sobretot de la guerra de Síria i l’entrada en escena de l’Exèrcit Islàmic.

Pascale Coissard, en nom d’asil.cat, xarxa que agrupa un bon nombre d’entitats d’ajut a immigrants i refugiats, ha explicat, en sortir de la reunió, que s’està en la ‘fase de diagnosi’ i que aquestes associacions ja estan col·lapsada per l’atenció a centenars de persones que han demanat asil, unes 700 a Barcelona. Els tràmits jurídics de les seves peticions s’encallen a la delegació del Govern espanyol i Gerardo Pisarello ha demanat que s’agilitin aquests processos burocràtics. L’Ajuntament ha habilitat una partida de 200.000 euros per reforçar la feina del SAIER (Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats) i ha anunciat reunions immediates amb representants del Govern de la Generalitat i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que coordina les activitats solidàries dels ajuntaments catalans. També hi haurà reunions amb tots els grups municipals. ERC va ser el primer en reclamar que l’Ajuntament s’impliqués en aquesta qüestió.

La iniciativa que va plantejar l’alcaldessa Ada Colau divendres passat de crear una xarxa de ciutats refugi, ja ha rebut el suport de Sabadell, Sant Feliu i València. Precisament, aquest coincidiran a Barcelona els alcaldes de Madrid, Badalona, Cádiz, Pamplona, Santiago de Compostela i A Corunya, ocasió que s’aprofitarà per parlar de la viabilitat d’aquesta xarxa.

El primer tinent d’alcalde barceloní ha demanat al Govern espanyol que accepti el contingent de refugiats que la Unió Europea li demana que atengui i que dediqui més diners a aquesta causa, que, al seu entendre, no s’ha d’enfocar com una qüestió de caritat sinó de defensa i respecte dels drets humans. “Cal anar més enllà de tranquil·litzar les consciències. No estem davant un problema conjuntural, sinó que ha vingut per quedar-se”, ha dit Pisarello.