La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

Avança la iniciativa de veïns i entitats de la Barceloneta per superar la precarietat turística

“O impulsem els canvis des del barri o venen des de fora i no responen a les necessitats de la gent”, assegura Anna Lite, del Pla Comunitari de la Barceloneta. Fa un any veïns i entitats del barri van presentar, en el marc del projecte Barceloneta Proa a la Mar, un pacte per a l'ocupació i el desenvolupament local que implicava entitats veïnals, socials, educatives, professionals i agents econòmics per treballar per a un futur digne per als veïns i veïnes. Durant el primer any ja s'han vist alguns resultats que han presentat aquest dimarts.

224 persones del barri van trobar feina el 2015 a través del Punt d'Informació i Orientació Laboral. “Principalment en els sectors de l'hostaleria i els serveis, que són les sortides més immediates que tenim per donar respostes des de ja”, ha apuntat Lite. La puntualització es deu a que l'aposta de Barceloneta Proa a la Mar és que el barri tingui un futur més enllà de la dependència del turisme. El projecte vol mirar a la mar, però no només com a atractiu turístic, sinó com a font de desenvolupament comunitari.

Per Gala Pin, regidora del districte de Ciutat Vella, “Barcelona no s'entén sense el mar, i el barri que ho exemplifica és la Barceloneta”. L'Ajuntament dóna suport a la iniciativa, i reivindica la necessitat de treballar amb tots els actors del barri. Per això també celebra la col·laboració del Port de Barcelona i les seves empreses en aquest projecte. Barceloneta Proa a la Mar ja compta amb una xarxa de més de 100 empreses col·laboradores. El treball conjunt de veïns i entitats del barri, apunta Lite, “ha permès corresponsabilitzar les empreses i fomentar la contractació de proximitat”.

Més enllà d'això, el projecte aposta també per altres formes d'ocupació i especialment l'economia social i solidària. Per això s'estan oferint sessions informatives en diferents nivells educatius –des de la secundària fins a la universitat– per plantejar la possibilitat de posar en marxa iniciatives d'economia social. Un exemple de resultat d'aquesta aposta és l'impuls d'una xarxa d'artistes i artesans de la Barceloneta que aviat faran una primera fira conjunta.