Quants pisos buits hi ha a Barcelona? Per quina raó ho estan, tenint en compte l'emergència d'habitatge que viu la ciutat? Aquestes són les dues preguntes que han fet que l'Ajuntament de Barcelona impulsi un cens de pisos buits, segons ha explicat aquest dilluns el regidor d'Habitatge, Josep M. Montaner. L'objectiu del consistori és doble amb la mesura: traçar un “mapa fidel” dels pisos sense ús i esbrinar els motius pels quals ho estan per després incorporar-los al parc de lloguer social de la ciutat.
L'estimació dels pisos buits a Barcelona és, segons el mateix consistori, d'uns 80.000 pisos. Una quantitat que permetria –si fos assimilada com a lloguer social– alleugerir, en part, la crisi d'habitatge que viu la ciutat. “Si s'acullen al pla, els propietaris podran tenir guanys, limitats, i ajudaran al problema de l'habitatge que viu la ciutat”, ha dit Montaner.
Amb el cens de pisos buits, el consistori complirà una de les seves promeses electorals, després de portar a terme diverses mesures paral·leles amb la finalitat d'incentivar l'ús dels pisos a la ciutat: l'Ajuntament va anunciar aquest juliol que els propietaris de Barcelona pagarien 633 euros més per tenir pisos buits i, uns mesos enrere, al desembre del 2015, Ada Colau va aconseguir la cessió de 200 habitatges de la Sareb, el banc dolent. Ara, després d'un estiu en què la pressió turística ha disparat el preu del lloguer fins a màxims històrics, l'Ajuntament pretén incrementar el seu parc de lloguer social per mitjà de la detecció, a més de l'incentiu econòmic als propietaris de pisos buits.
Aquest incentiu consistirà en beneficis en la tramitació de l'immoble, un 50% de reducció en el pagament de l'Impost sobre Béns Immobles (IMI) i també un 5% de subvenció –en cas que aquest ho necessiti– en les obres de l'habitatge buit, sense superar els 15.000 euros. “Barcelona vol comprovar si el pis té propietari, si té projecte o si està buit perquè no està en bones condicions”, ha destacat Josep Maria Montaner, que ha assegurat que l'Ajuntament signaria els propietaris per un mínim de cinc anys.
L'Ajuntament, en col·laboració amb l'Institut Municipal de Tecnologia i Barcelona Activa, que formarà una desena de tècnics per a la gestió amb els propietaris de pisos buits, implementarà els pròxims sis mesos una detecció als barris de Sant Andreu, Sant Martí, Nou Barris, Ciutat Vella i Gràcia. L'objectiu és que l'estudi s'acabi fent extensible a la resta de la ciutat, però des del consistori s'ha deixat entreveure que es tracta d'una feina que ocuparà tota la legislatura.
Pel que fa al mètode per l'elaboració del cens, un equip de treball de quinze persones visitarà els immobles d’una llista obtinguda a partir de creuar la informació del Padró, el Cadastre i les dades facilitades per Aigües de Barcelona sobre el subministrament d’aigua. Aquests elements permetran a l'Ajuntament conèixer quins pisos mostren indicis de desocupació.
D'altra banda, el mètode per establir els preus de lloguer funcionarà segons la borsa de lloguer de cada districte. Això sí, segons ha destacat el regidor d'Habitatge, Josep M. Montaner, els lloguers estaran sempre “per sota del preu de lloguer de mercat”. “Es busca que estigui com a mínim a menys del 20% del preu de mercat”, ha reforçat aquest dilluns el gerent de l'Ajuntament de Barcelona, Javier Burón.
L'Ajuntament ha qualificat el procés d'obtenció del cens de “pioner” d'acord a què no existeixen gaires precedents. A la resta de l’Estat, només el Govern del País Basc, a través de l’empresa Bizigune, va mobilitzar uns 5.000 immobles des del 2004 tot i que el projecte es troba paralitzat ara mateix.
La CUP Barcelona, que ha acompanyat Josep M. Montaner en la compareixença d'aquest dilluns i que va votar a favor de l'elaboració d'un cens de pisos buits el passat mes de febrer en comissió de Cultura i Esports, ha fet una crida per superar les traves de l'Estat i la Generalitat davant d'una “legalitat que no permet accedir a un dret de tots i totes com l'habitatge”. Segons la CUP, aquest cens permetrà veure si bé la construcció o bé la dinamització d'habitatge són la solució del problema habitacional que viu Barcelona.