L'Ajuntament de Barcelona, que ja va aplicar una moratòria hotelera d'un any i que ha suspès recentment les llicències a Ciutat Vella pel mateix període, vol ara evitar la construcció d'un hotel a tocar de la muralla de les Reials Drassanes de Barcelona.
Salvem les Drassanes, plataforma veïnal en defensa de la zona portuària del barri del Raval, ha aplaudit l'acció del consistori, que dóna resposta a més de deu anys de lluita de la plataforma contra l'especulació a la zona: “Estem il·lusionats, però som cautelosos. Demanem un debat i un estudi d'idoneïtat urbanística de l'hotel a la zona”, ha destacat a aquest mitjà Mario Aguiló, membre de Salvem les Drassanes, que ha recordat que a la zona on està prevista la construcció de l'hotel s'havia projectat inicialment un parc públic d'habitatge.
L'Ajuntament, en contacte amb la plataforma Salvem les Drasssanes, ha fet arribar aquest dilluns una petició a la Generalitat de Catalunya perquè declari la muralla com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), la màxima categoria de protecció patrimonial. Aquest fet permetria protegir, si així ho considera la Generalitat segons la llei de protecció de patrimoni catalana de l'any 1993, també l'entorn de la muralla. Només l'emissió de la petició frena quatre mesos qualsevol intervenció a la zona.
“Si l'Ajuntament demana que es faci expedient, la Generalitat està obligada a fer-ho. Això suposa que la Generalitat té quatre mesos per incoar aquest expedient i que se suspengui momentàniament la llicència d'hotel”, ha declarat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, a Catalunya Plural. L'expedient podria trigar 18 mesos en resoldre's, temps durant el què tampoc es podria iniciar la construcció de l'hotel.
El districte de Ciutat Vella ha valorat sobre la petició que “en el pitjor dels casos” l'hotel s'haurà d'adaptar a l'entorn i moderar la seva alçada o instal·lacions. “El que és important aquí és protegir el patrimoni i els veïns: no s'entén que l'Ajuntament no ho hagi fet abans. Era una obligació com a administració”, ha explicat Pin. Els dos solars on estaven previstes les obres per a la construcció d'un hotel de luxe de la cadena Praktik van ser projectats l'any 1985 per a la construcció d'un parc públic d'habitatge.
Reclamació històrica dels veïns
Cal remuntar-se fins l'any 1985 doncs per trobar l'inici de la batalla entre consistori i veïns sobre els solars que ara es volen declarar com a Bé d'Interés Cultural. Una història de compres i vendes, revendes i revisions del PERI (Pla Especial de Reforma Interior) del Raval Sud, una adaptació sectorial del PGM (Pla General Metropolità). Segons explica un dels membres de la plataforma Salvem les Drassanes, el 1985 hi havia consens entre Ajuntament i veïns perquè a la zona de les Reials Drassanes fos edificat un parc d'habitatge públic –afectava el 100% del parc– per mantenir els veïns al barri. Així ho recull el PERI de l'època.
La UGT va comprar un dels dos solars perquè la seva cooperativa hi fes habitatge social. Al 2003 però es modifica el PERI, de forma que la quota d'habitatge públic canvia del 100% a només el 25%. Després d'això la UGT ven el solar (comprat inicialment per 600.000 euros) per més de 2 milions d'euros. “La UGT actua en aquell moment igual que un especulador”, recorda Aguiló, que afegeix que després s'hi sumen diferents revendes que fan pujar el valor del sòl fins a la última transmissió –ja dels dos terrenys– per 22 milions d'euros a principis del 2015 per a la construcció d'un hotel de luxe de la cadena Praktik.
“En el seu moment van dir [els propietaris de Praktik] que els veïns estàvem molt d'acord amb la construcció i que hi hauria convenis amb entitats de la zona, però el 25% d'habitatge social va desaparèixer dels seus plànols. Volien destruir el barri, ras i curt. Exigim al consistori que revisi tot el que ha passat fins ara amb aquest espai”, reclama Aguiló.