No més hotels, bars, discoteques, establiments de lloguer de bicicletes o serveis d'informació turística a Ciutat Vella. Almenys durant un any. L'Ajuntament de Barcelona ha comunicat aquest divendres la suspensió de llicències d'activitats lligades a l'oci i al turisme per poder “endreçar” Ciutat Vella i repensar el model comercial del cèntric districte de la capital catalana, el que més pressió turística rep. L'objectiu, assegura el consistori, és minimitzar l'afectació als veïns.
Només l'entorn de la Rambla –el mateix passeig ja va ser revisat amb el Pla de reordenació abans de l'estiu i el seu perímetre va tenir un pla propi el 2014– i la zona del Port se salven de la congelació de llicències. La resta del territori de Ciutat Vella no permetrà l'obertura de cap establiment lligat a l'oci o el turisme durant, almenys, un any. La suspensió podrà ser prorrogada fins a dos com a màxim.
Si bé ja existia en la major part del districte l'obligació que un negoci de restauració es donés de baixa per obrir un altre, ara la suspensió afectarà totes les activitats de pública concurrència, com informa el districte de Ciutat Vella. A més, a partir d'aquest divendres, queda suspesa –sense caràcter retroactiu– la tramitació de qualsevol habilitació municipal per ampliar, instal·lar o executar obres de condicionament.
El consistori comença ara un procés que portarà a la revisió del pla d'usos del districte que “buscarà la diversitat econòmica de Ciutat Vella i pensarà en els veïns”. El nou Pla Especial d'establiments de concurrència pública prioritzarà, a més, combatre la contaminació acústica.
Segons el consistori, un dels principals problemes del districte és l'oci nocturn, una afectació que influeix de manera negativa en el descans dels veïns. Amb l'objectiu de comprovar els perjudicis del soroll, l'Ajuntament ha encarregat a l'Agència de Salut Pública un estudi per avaluar l'impacte en les persones del districte de la contaminació acústica.
La iniciativa, lligada a altres similars del consistori com la moratòria hotelera o el Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella (57 mesures per evitar la gentrificació i el monocultiu turístic), pretén descongestionar el centre de Barcelona, assetjat pel turisme. Els veïns han manifestat en repetides ocasions les dificultats de conviure amb el turisme, especialment a Ciutat Vella, on –entre altres problemàtiques– la pressió turística ha portat el lloguer del districte al més car de Barcelona (18,3 euros el metre quadrat).