Barcelona obre la porta del decreixement turístic a les zones més saturades. No és una mesura de govern, ha volgut deixar clara la regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, sinó que és un dels plantejaments que es discutiran a la segona sessió de l'espai de participació que l'Ajuntament ha impulsat amb els sectors implicats per tal de definir el Pla Especial d'Allotjaments Turístics. Així, també es discutiran les hipòtesis d'establir un creixement sostenible en algunes zones o mantenir l'oferta d'allotjaments turístics existents. Sanz ha insistit en que l'Ajuntament presenta “una fotografia”, en cap cas una mesura tancada de govern.
Les dades que l'Ajuntament ha recopilat serviran al veïnat de les zones més pressionades pel turisme per insistir en el decreixement, una de les seves principals reivindicacions. Per exemple, el nombre de places d'allotjaments turístics multiplica per tres el de població resident en algunes seccions censals de la Dreta de l'Eixample. Zones del Barri Gòtic i de la Barceloneta també doblen les places turístiques respecte la població resident.
L'Ajuntament proporcionarà a tots els agents implicats en la redacció del PEUAT, el pas següent a la suspensió de llicències establerta al juliol passat, les dades que ha recollit, detallades per secció censal. La proporció mitjana entre allotjaments turístics i població resident és del 6,37% en el conjunt de la ciutat. Per barris, el major percentatge és al Gòtic (53%), seguit de la Dreta de l'Eixample (50%) i Diagonal Mar i Front Marítim del Poblenou (38%). Per contra, el percentatge és 0 en barris com Can Peguera o Ciutat Meridiana.
A més de la relació entre places turístiques i població resident, l'Ajuntament també ha dut a terme un anàlisi per definir el grau de saturació de l'espai públic generat pels turistes a partir d'indicadors com els punts d'atracció turística que generen grans monuments (com la Sagrada Família), però també l'impacte dels bars i restaurants, discoteques i botigues de souvenirs.
En aquest sentit, la basílica de Gaudí és el major punt d'atracció turística de la ciutat, amb 3.260.680 visitants, seguida del Park Güell, amb 2,5 milions. L'Ajuntament també ha distribuït mapes de les botigues de souvenirs, amb una concentració especial als voltants de la Sagrada Família i al Barri Gòtic.
“El PEUAT no ho resoldrà tot”, ha advertit Sanz. En aquest sentit, ha volgut destacar que el PEUAT establirà una regulació diferenciada per cadascuna de les diferents tipologies d'allotjament turístic -pisos, residències o albergs-, així com una normativa diferenciada per les àrees de la ciutat segons la seva afectació turística.
Per contra, el PEUAT no regula el turisme, ni tampoc és un pla d'habitatge ni de mobilitat. Tampoc regularà mesures fiscals relacionades amb els allotjaments turístics. “Tenim molt plans accessoris que es complementen entre ells amb l'objectiu d'aconseguir una ciutat per tothom”, ha conclòs Sanz, en referència a altres iniciatives municipals com el procés participatiu sobre el model turístic de Barcelona.
Aquest dijous tindrà lloc la segona sessió amb els diferents agents implicats en la definició del nou marc dels allotjaments turístics municipals i els grups municipals. L'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) va alertar, després de la primer reunió del desembre passat, que l'Ajuntament ideava un procés participatiu “decoratiu”. L'ABTS convocarà, en els propers dies, a una trobada pública per conèixer de primera mà lesâ â¬intencions dels partits polítics sobre el model turístic.