El ple extraordinari de Barcelona ha aprovat la primera fase de les ordenances fiscals del govern d'Ada Colau. L'inici de la tramitació ha estat possible gràcies a el vot a favor del PSC i la CUP i l'abstenció d'ERC. Això ha generat un empat tècnic que s'ha resolt, tal i com estava previst, amb el vot de qualitat de l'alcaldessa. Les ordenances s’hauran d’aprovar definitivament en un ple al desembre, després d’un període de 30 dies d’exposició pública.
D'aquesta manera el govern de Colau ha suturat la ferida oberta que havia deixat, fa unes setmanes, la retirada de l'ordre del dia al ple del 30 d'octubre per falta de suports. En aquestes dues setmanes, l’executiu municipal ha negociat a contrarellotge amb els partits d’esquerres del consistori. Una negociació que també ha tingut conseqüències en la proposta sortint, que no serà la mateixa que havia presentat inicialment el Govern, que ha admès que la seva primera proposta era “molt prudent”.
En el ple d'aquest dilluns al matí, el tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat que les noves ordenances busquen una “fiscalitat més justa i progressiva”. La principal novetat serà l'Impost de Béns Immobles (IBI), al qual se li aplicarà una congelació parcial que no afectarà els immobles amb un valor de mercat superior als 300.000 euros. El número 2 de Colau, també ha detallat altres mesures, com la possibilitat de que els habitatges buits puguin ser habitatges socials, afavorir el nou comerç i els comerços emblemàtics de la ciutat i beneficiar, amb bonificacions, el teixit associatiu que vulgui fer celebracions a l’espai públic.
L’executiu, inicialment, volia congelar l’IBI l’any que ve, una de les principals fonts d’ingressos del consistori, però la negociació amb els socialistes van fer variar, a última hora, aquesta intenció i s’apujarà només als pisos més cars. En la majoria, els habitatges amb un valor cadastral inferior als 100.000 euros, es mantindrà congelat. En canvi, l’impost sí que augmentarà un 3,9 % als pisos amb un valor cadastral entre 100.000 i 300.000 euros i un 5 % als habitatges amb un valor cadastral superior als 300.000 euros. El líder del PSC, Jaume Collboni, ha defensat l’increment de l’IBI com una eina per reduir les desigualtats i s’ha mostrat coincident amb la política fiscal de BComú.
El govern també ha negociat amb Esquerra, que votat una “abstenció constructiva”, en paraules del cap de files dels republicans, Alfred Bosch. Els republicans asseguren que les negociacions han avançat, però no prou com per votar-hi favorablement. Tot i així, ERC ha el compromís del govern de rebaixar un 10 % la taxa de la grua als conductors que no tinguin cap multa de trànsit l’últim any.
Pel que fa a la CUP, l'altre partit que ha permès l'inici de la tramitació, no ha posat cap condició sobre la taula conscient de que avui, únicament, es debatia l’inici d’una tramitació. L'esquerra anticapitalista sí que comparteix que els impostos siguin progressius i que es gravi més a les rendes més altes.
CiU en alerta pel renaixement “d'un nou Tripartit”
CiU en alerta pel renaixement “d'un nou Tripartit”CiU ha acusat a Pisarello de fer un discurs “demagògic portat a l'extrem”. La regidora de CiU, Sònia Recasens, ha segellat una de les intervencions més crítiques que es recorden al ple i ha acusat a Pisarello de “mentir i fer populisme”. A més, ha acusat a les forces d'esquerres d'impulsar un “nou Tripartit” i al govern de Colau de ser un “govern erràtic” i “sense model”. En la mateixa línia, la cap de files de Ciutadans, Carina Mejías, ha assegurat que la proposta de BComú no inclou “ni mesures socialment més justes, ni mesures ambientals més justes”.
A partir d’ara, s'obre un període de 30 dies d’exposició pública, termini que requereixen les ordenances fiscals. Després de resoldre les al·legacions que s’hi puguin presentar, els impostos i les taxes tornaran de nou al ple de finals de desembre per poder-se aprovar definitivament. La llei fixa que l’aprovació definitiva s’ha de fer abans del 31 de desembre perquè puguin entrar en vigor l’1 de gener.
Minut de silenci en record a les víctimes de París
Minut de silenci en record a les víctimes de ParísEl plenari ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes dels atemptats de París, com ja s'havia fet dissabte a la plaça de Sant Jaume, convocat per l’Ajuntament i la Generalitat. El cònsol de França, Edouard Beslay, ha estat present al plenari.
Ha estat l'instant en què el regidor de la CUP, Josep Garganté, ha mostrat un banderí de la YPJ, les milícies kurdes que combaten contra Estat Islàmic sobre el terreny.